Home [stipendije] Preduzeća treba da stipendiraju mlade

Preduzeća treba da stipendiraju mlade

40
0

 Država će pokušati da uvede najbolja srpska preduzeća i banke u program finansiranja stipendija najboljim studentima, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić učestvovao je u debati o problemima zapošljavanja mladih i omladinskom preduzetništvu  na Fakultetu političkih nauka.

Ministar ekonomije izjavio je danas da će država pokušati da uvede najbolja srpska preduzeća i banke u program finansiranja stipendija najboljim studentima.

"Najboljih hiljadu studenata već dobija stipendije, ali ćemo sada pokušati da u program uvedemo i naša najbolja preduzeća i banke, čime bi iznos stipendija bio povećan", rekao je Dinkić.

Kao jedan od najvećih problema prilikom zapošljavanja mladih, Dinkić je istakao nepostojanje stručne prakse.

Potrebna temenjna reforma u obrazovanju

"Teorijska znanja postoje, ali su ona često neupotrebljiva nakon završetka škole. Zbog toga je potrebna temeljna reforma obrazovnog sistema", dodao je ministar ekonomije.

Prema njegovim rečima, programom omladinskog preduzetnistva i kreditiranja mladih, koji je pokrenulo Ministarstvo, predviđeno je da dve hiljade mladih početnika u preduzetništvu dobiju državne kredite, što bi omogućilo zapošlljavanje 12.000 ljudi.

Direktor USAID-a za Srbiju Majkl Harvi je ocenio da Vlada Srbije sprovodi zdravu makroekonomsku politiku, i da pokazuje jasnu posvećenost putu Srbije u Evropu.

Harvi je rekao da će, i pored svetske ekonomske krize, američki investitori ostati u Srbiji, dodavši da SAD sarađuju sa Srbijom kako bi se naše firme vratile na svetsko tržište.

Kao konkretne korake, Harvi je najavio saradnju USAID-a i Ministarstva za omladinu i sport, na otvaranju kancelarija koje će ponuditi programe za preduzetništvo za mlade ljude koji žive van Beograda.

Izvor:RTS