Home [stipendije] Konkurs za dodelu stipendija

Konkurs za dodelu stipendija

63
0

 UniCredit Banka, Unidea – Fondacija UniCredit Grupe, Narodna kancelarija predsednika Republike i program „1000 mladih lidera Srbije“ raspisuju konkurs za dodelu 40 stipendija u iznosu od 2000 evra za društveno angažovane studente državnih i privatnih univerziteta sa sedištem u Beogradu. Stipendija će biti umanjena za iznos poreza na stipendiju, u skladu sa zakonom.

Rok za prijavljivanje za stipendiju je 10. mart 2009. godine. Prijavni obrazac i uslovi za prijavljianje kandidata mogu se preuzeti ovde »

Kriterijumi za vrednovanje prijava su sledeći

1) Spremnost da svoju profesionalnu karijeru razvijaju u Srbiji;
2) Merljiva dostignuća u bavljenju profesijom i projektima od značaja za društvo;
3) Akademska dostignuća;
4) Liderski potencijal.

Cilj dodeljivanja stipendije je smanjivanje trenda „odliva mozgova“ iz Srbije pružanjem podrške studentima koji su svojim profesionalnim angažmanom i aktivizmom ostvarili doprinos širem društvenom okruženju. Veliki broj mahom mladih i obrazovanih ljudi su devedesetih godina prošlog veka trajno napustili Srbiju usled nedovoljnog ulaganja u njihove potrebe i potencijale. Istraživanje iz 2003. godine pokazuje da je svaka druga mlada osoba u Srbiji i dalje spremna da napusti zemlju, a među njima veliki udeo čine upravo visokoobrazovani. Međutim, odlazak kadrova koji već imaju rezultate u profesionalnom angažmanu i brizi za društvo, najveći je gubitak za razvoj Srbije. Narodna kancelarija kroz program „1000 mladih lidera Srbije“ uspostavlja saradnju sa privrednim sektorom i podstiče odgovornost društva za mlade talente koji će sutra biti lideri demokratskog, ekonomskog, naučnog i kulturnog razvoja Srbije.

Dobitnici stipendije se obavezuju da će nakon završetka studija provesti najmanje dve godine u Srbiji. Ukoliko dobitnik stipendije nakon diplomiranja upiše studije u inostranstvu, obaveza povratka u Srbiju stupa na snagu nakon završetka školovanja na stranom univerzitetu.                                                           

Kontakt:
Tel: 011/361-23-93
E-pošta: kancelarijan@narodnakancelarija.rs