Home [njuz] Više stranih studenata prijavljuje se na američke univerzitete

Više stranih studenata prijavljuje se na američke univerzitete

35
0

 Nakon terorističkih napada  11. septembra 2001. godine, broj stranih studenata koji pohadjaju američke koledže i univerzitete je opao, uglavnom zbog oštrijih restrikcija u vezi sa vizama. Medjutim, njihov broj sada ponovo raste i strani studenti se uključuju u američki obrazovni sistem u rekordnom broju. Sudeći po podacima Instituta za Medjunarodno obrazovanje broj stranih studenata na američkim koledžima i univerzitetima se prošle godine povećao za sedam odsto, na blizu 624 hiljade. Strani studenti donose preko 15 milijardi dolara američkoj ekonomiji kojoj je preko potreban novac.

Na univerzitetu Kalifornije u Berkliju, nedaleko od  San Franciska, strani studenti su sastavni deo akademskog života. Na kampusu se mogu videti lica iz Kine, Indije i Turske, dok akcenti iz dalekih zemalja odzvanjaju učionicama i hodnicima.  

Piter Džonson je direktor za prijem studenata na postdiplomske studije biznisa na Berkliju. On kaže da je 39 posto njegovih postdiplomskih studenata na prvoj godini iz inostranstva.
„Oni donose nivo raznolikosti koji je prilično važan, za razvoj njih samih kao i naših američkih studenata.“

Broj stranih studenata u SAD raste

Abišek Šukla, student biznisa iz Nju Delhija u Indiji, je jedan od njih. On kaže da su studije u Sjedinjenim Državama dobar potez za karijeru, ali da je morao da se adaptira na neke kulturne razlike.

„Ja dolazim iz kulture u kojoj,  ako vam se nešto ne dopada, možete da kažete: to mi se ne dopada. Medjutim, ovde morate da kažete: 'Sasvim mi se dopada to što ste rekli, ali moje mišljenje je ovakvo',“ kaže Šukla.

Drugi studenti iz inostranstva kažu da je teška nastava najveći izazov za njih.

„Na mom univerzitetu u Šangaju, ne moram da rešavam tako veliki broj problema, niti polažem toliko ispita, ali ovde morate zbilja ozbiljno da učite da biste dostigli druge i dobili dobre ocene,“ kaže Džeri Šia iz Kine.

Evelin Ng iz Singapura kaže: „Ovde su studije daleko teže. Više se uči.“

Univerzitet Kalifornije u Berkliju nastoji da privuče više stranih studenata

Strani studenti na Berkliju su uglavnom iz Azije, što odražava i nacionalni trend. Mada oni unose raznolikost, takodje donose novac, jer plaćaju za nastavu.

Obrazovanje na Berkliju košta oko 46 hiljada dolara godišnje, 15 hiljada više nego za studente koji žive u Kaliforniji. Ajvor Emanjuel je direktor odseka za medjunarodne studente na Berkliju koji pomaže stranim studentima da se adaptiraju na život u Sjedinjenim Državama.

„Imamo ozbiljnu budžetsku krizu, te strani studenti svakako doprinose našem budžetu,“ ističe Emanjuel.

Istovremeno, finansijska pomoć stranim studentima je ograničena i teže je dobijaju nego američki studenti. Zbog toga su za mnoge studije u Americi nemoguće. Emanjuel kaže da bi univerzitet Berkli voleo da primi više studenata iz Afrike i Centralne i Južne Amerike.

Izvor:Glas Amerike