Home [njuz] Zaključali stručne knjige studentima

Zaključali stručne knjige studentima

55
0

 Više od 25.000 knjiga biblioteke nekadašnje Pedagoške akademije zaključano je sedam godina. Posle stečaja Više škole za obrazovanje vaspitača, koja je nasledila Pedagošku akademiju, njena imovina podeljena je negotinskoj Muzičkoj školi i odeljenju Učiteljskog fakulteta u ovom gradu. Deo zgrade u kom je biblioteka pripao je Muzičkoj školi, Ministarstvo prosvete nije odlučilo kome pripada knjižni fond, pa je biblioteka zaključana, a dragocene knjige ne mogu da koriste studenti Učiteljskog fakulteta.

Bibliotečki fond nekadašnje Pedagoške akademije koji sadrži i vredne primerke literature s početka prošlog veka, praktično nije dodeljen nikome. Knjige su ostale u policama tadašnje biblioteke koja je dodeljena Muzičkoj školi, a bivša direktorka Sanja Bulbić je tu prostoriju zaključala. I pored brojnih pokušaja sa moje strane, nikada nismo uspeli da dogovorimo mogućnost korišćenja ove literature za naše studente – kaže Slobodanka Bećirić, nekadašnja direktorka Pedagoške akademije, a sada koordinator negotinskog odeljenja vranjskog Učiteljskog fakulteta.
 
Kao glavnog krivca zbog kog studenti, ali i drugi zainteresovani ne mogu da koriste ove knjige u Negotinu vide u Ministarstvu prosvete. Ministarstvo je najpre dalo saglasnost negotinskoj Narodnoj biblioteci da preuzme knjige, ali zatim i promenilo svoju odluku.
– Kada smo pre par godina pokušali da konkretizujemo odluku o preuzimanju knjiga iz školske biblioteke, u Negotin je došao predstavnik Ministarstva prosvete i naložio da knjige ostanu u Muzičkoj školi. Knjige su zbog toga i dan danas praktično zarobljene – kaže Tomislav Milošević, direktor Narodne biblioteke „Dositej Novaković”.
Voja Kožicić, novi direktor Muzičke škole u Negotinu, koji je dužnost preuzeo pre nekoliko meseci, kako kaže, bio je iznenađen situacijom koju je zatekao. U pokušaju da problem konačno reši, a knjige „oslobodi” sedmogodišnjeg „zarobljeništva”, Nastavničko veće Muzičke škole u Negotinu, donelo je odluku da se prostorija biblioteke za početak raščisti od viška nameštaja koji je u nju smešten.
– Biblioteka ima vrednost samo ako je dostupna čitaocima. Ovaj prostor ćemo koristiti za nastavu srpskog i stranih jezika, pa će učenici i studenti moći da koriste i stručnu literaturu. Mi očekujemo da se ove vredne knjige ponovo stići do čitalaca već za par meseci – obećao je Kožicić.

Izvor:Blic