Home [njuz] Rentiranje studentske “bubice”

Rentiranje studentske “bubice”

81
0

 Sa razvojem tehnologije, rastu i mogućnosti za prepisivanje na ispitima; u poslednje vreme među studentima su popularne kamere u dugmetu, takozvane “bubice”.

"Kamera u dugmetu", "Bubica koju ništa ne ometa", "Više od 700 zadovoljnih studenata sa prosekom preko devet" – samo su neki od oglasa koji privlače studente da ne uče, a polože sve ispite u predstojećem ispitnom roku. Iako na fakultetima postoje detektori za otkrivanje “pomagala”, oni se retko oglase zbog sve naprednije tehnologije za prepisivanje.

Nemaju svi fakulteti adekvatne detektore, pa se tako pred januarski ispitni rok retko može naći slobodna bubica za iznajmljivanje, navode studenti za B92.

Ipak, ima i onih koji smatraju da nije u redu to što njihove kolege olako završavaju fakultete, i to za male pare jer, prema njihovim rečima, svako može da iznajmi bubicu po prosečnoj ceni od oko 20 evra.

Jedan od studenata je objasnio da je gradivo često neprilagođeno, preobimno, pa da se njegove kolege snalaze na različite načine kako bi položili takve ispite.

Iako šestica, pa čak i devetka i desetka mogu da se, kako kaže, kupe kod pojedinih profesora za više od 200 evra, on je, ipak, odlučio da prođe jeftinije i iznajmi bubicu.

Međutim, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić navodi da postoje različiti načini kako bi se stalo na put prepisivanju. Po njegovim rečima, od profesora, odnosno od toga da li uopše sluša studenta dok odgovara, zavisi da li će student uspeti da položi koristeći bubicu.

Ipak, najveći problem predstavlja pismeno polaganje ispita. Iako najveći broj fakulteta ima ometače za uređaje poput bubica, savremenoj tehnologiji teško se može stati na put, navodi Miloš Slankamenac, asistent na Fakultetu tahničkih nauka u Novom Sadu.

Međutim, on i njegovi saradnici uspeli su da naprave detektor koji ometa i najsavremnije uređaje za prepisivanje, ali smatra da je neophodna veća podrška najpre Ministarstva prosvete.

Prema njegovim rečima, najveći problem je korišćenje bubica prilikom polaganja prijemnog ispita za upis u srednje škole.

Prodavnice za špijune, takozvani Spaj šopovi, nude različite tipove bubica dostupne apsolutno svakome, navodi Slankamenac. On kaže da ga ne bi čudilo ni da na takvim mestima čak i budući lekari pronalaze recept za polaganje ispita, s obzirom na to, koliko je ovakav način sticanja diplome u Srbiji postao popularan.

Izvor:B92