Home [njuz] Akademci u Amsterdamu

Akademci u Amsterdamu

38
0

 Zahvaljujući odobrenim sredstvima iz pokrajinskog budžeta, Studentska unija Univerziteta u Novom Sadu (SUUNS) ušla je u niz projekata koji treba da budu realizovani u toku ove godine.
Jedan od njih je stručna poseta dve stotine studenata Fakulteta tehničkih nauka, Medicinskog, Poljoprivrednog i Filozofskog fakulteta zemljama Evropske unije. – Radi se, između ostalog, o zvaničnoj poseti Univerzitetu u Amsterdamu, koja će biti realizovana od 22. aprila do 2. maja – kaže za GL predsednik SUUNS-a Siniša Perić.

Prema njegovim rečima, prijavljivanje je u toku po lokalnim kancelarijama na fakultetima, dok cena posete nije još poznata jer se traže sponzorstva. On kaže da je stavljena okvirna cena od maksimalnih 300 evra, koja će se snižavati u zavisnosti od interesovanja sponzora.

– Ova poseta se razlikuje od klasičnih ekskurzija jer predstavlja stručnu posetu jednom od prestižnih univerziteta, gde će se studenti upoznati s univerzitetom. Imaće organizovan obilazak svih značajnih institucija uz obezbeđenog vodiča. Očekujemo da će biti organizovana i uzvratna poseta našem univerzitetu – navodi Perić.

Studentska unija ove godine započeće i projekat "Informatičke tehnologije i ja" u okviru kog će se studenti obučavati da rukuju računarskim komponentama i da instaliraju programe kako bi naučili da sami sastavljaju i koriste računar, što je više od osnovnog nivoa znanja. Perić kaže da će prijave za ovaj projekat početi početkom drugog semestra.

Još jedna od novina jeste inicijativa Studentske unije za osnivanje kluba stranih studenata na Univerzitetu u Novom Sadu, za koju su dobili svesrdnu podršku ove visokoškolske ustanove.

– Želja nam je da okupimo sve strane studente koji studiraju na našem univerzitetu kako bi se međusobno upoznali i družili. Obezbedićemo im prostorije i računare i imaćemo dva volontera, koji će uskoro doći iz inostranstva da kod nas volontiraju, između ostalog, i u tom klubu – objašnjava predsednik Siniša Perić.

Izvor: Građanski list