Home [njuz] Useljenje kad mu vreme nije

Useljenje kad mu vreme nije

48
0

 Studentski dom, namenjen budućim akademskim građanima koji se obrazuju na somborskom Pedagoškom fakultetu, promenio je sliku učeničkog i studentskog standarda u gradu. Sombor je već niz godina regionalni srednjoškolski obrazovni centar, ali gaji i mnogo veće ambicije. U domenu visokog obrazovanja to znači makar nova odeljenja novosadskih i beogradskih fakulteta, tako da je otvaranje studentskog doma sa preko 150 mesta značajan događaj. – Trenutno je oko 130 redovnih studenata podiglo dokumentaciju da bi konkurisalo u novom domu, što i ne čudi jer im je pružena mogućnost smeštaja u studentskom domu između dva semestra, kad je većina mladih kolega već uveliko i dugoročno rešila stambeni problem – objašnjava prof. dr Dragan Soleša, dekan Pedagoškog fakulteta.

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojio je oko tri miliona evra za izgradnju i kompletno opremanje studentskog doma “Dr Zoran Đinđić”.

– Kako bismo mladim kolegama što pre omogućili korišćenje usluga doma, dogovoreno je sa Studentskim centrom Novi Sad da dom u Somboru bude u njihovoj nadležnosti do septembra. Prvi studenti će se useliti 16. februara i tada počinje nova etapa u životu Sombora kao fakultetskog grada – kaže prof. dr Soleša.

Naizgled paradoksalno, otvaranjem ovog studentskog doma benefit će imati i srednjoškolci, pošto će se time osloboditi pedesetak mesta u Domu učenika srednjih škola, koja su do sada zauzimali budući pedagozi. Tako će obe ustanove moći da ostvare prihod i u delatnostima vezanim za termine van školskih sezona.

Izvor: Dnevnik