Home [njuz] Nagrada Fonda “Dr Zoran Đinđić”

Nagrada Fonda “Dr Zoran Đinđić”

49
0

 Nagradu Fonda "Dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika i istraživača u 2008. godini sa područja Vojvodine dobio je Miloš Stojaković.Nagrade su dodeljene i za najbolji diplomski rad iz filozofskih i socioloških nauka, kao i za najboljeg studenta. Predsednica Upravnog odbora Fonda "Dr Zoran Đinđić", Ružica Đinđić, kazala je da je podvig mladih naučnika po ko zna koji put uverava da žrtva Zorana Đinđića nije bila uzaludna.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg mladog naučnika jeste docent na Katedri za informacione sisteme Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Miloš Stojaković.

On je, pošto je primo nagradu, rekao da mu priznanje veoma mnogo znači i ocenio da se, kad je reč o mladim naučnicima, stvari u našoj zemlji, ipak, kreću u dobrom pravcu.

"Stvarno sam zadovoljan kako se stvari kreću u univerzitetskom sistemu, odnosno naučno-obrazovnim ustanovama u Srbiji, ali još uvek ima prostora za napredak. Ova nagrada je praktično postavljena kao još jedan pokazatelj da sve to ide u dobrom pravcu", kazao je Stojaković.

 

Ružica Đinđić, predsednica Upravnog odbora Fonda "Dr Zoran Đinđić", uručujući nagradu rekla je da joj je posebno privuklo pažnju to da je Stojaković, uprkos mogućnosti da nastavi rad u inostranstvu, ipak odlučio da se vrati u našu zemlju.

"U toj hrabroj odluci jednog mladog i uspešnog čoveka prepoznajem onu simboličnu, suštinsku vezu sa onim čije ime nosi ova nagrada, sa Zoranom Đinđićem", kazale je ona.

"Imati hrabrosti, entuzijazam, da se uprkos svemu ostane, da se bori, da se snagom ideje, ne sile i moći, već znanjem, voljom i argumentima, mukotrpno i uporno radi na istinskom preobražaju ove zemlje, činjenica je koja zaslužuje poštovanje i zahvalnost", kazala je Ružica Đinđić.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je htenje Zorana Đinđića bilo da Srbija trajno i neraskidivo bude vezana za Evropu i za svoju evropsku budućnost.

On je kazao i da je pokojni premijer Zoran Đinđić napravio revolucionarnu promenu u političkom mišljenju u Srbiji.

"Njegova uloga na kraju 20. i početku 21. veka bila je apsolutno nezaobilazna. Svojom energijom, idejom i svojim delom zaustavio je nepovoljan tok istorije i učinio da preokrenemo stvar u našu korist", rekao je Tadić.

Drugu nagradu za mladog naučnika i istraživača podelili su Vanja Ković i Mihalj Poša.

Nagradu za najbolji diplomski rad iz filozofskih i socioloških nauka za 2008. godinu dobio je Marko Novaković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a nagradu za najboljeg studenta Novosadskog univerziteta dobila je Marija Ivanović.

Izvor:B92