Home [njuz] Studenti kod nemačkog ambasadora

Studenti kod nemačkog ambasadora

32
0

 Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas primio je učesnike projekta "Dobrodošli u Nemačku", studente druge i treće godine fakulteta, njih 60 koji imaju prosečnu ocenu iznad osam.
Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas, obraćajući se učesnicima konkursa "Dobrodošli u Nemačku", rekao je da proširenje Evropske unije treba da bude najvažniji instrument evropske stabilnosti, širenjem demokratije i vladavine zakona, a njen cilj razrešenje i sprečavanje konflikata.

Studenti koji su dve nedelje proveli u Nemačkoj imali su priliku da prisustvuju mnogobrojnim predavanjima i radionicama u Berlinu i Regensburgu i da sarađuju s nemačkim kolegama.

"Evropska unija je istorijska ponuda, ali ne može da razreši probleme pojednačnih zemalja, pa ni Srbije. Ona jedino može da vas podstakne da pomognete sebi. Glavna odgovornost je na Srbima," rekao je Mas.

Nemački ambasador rekao je da ovaj projekat, pokrenut u vreme nemačkog predsedavanja EU 2007. godine, motivisan je najpre statističkim podacima da najmanje 80 odsto mladih u Srbiji do sada nije prešlo granicu svoje zemlje i s namerom da im se pruži mogućnost da, kroz obrazovne programe, upoznaju drugu kulturu i narod.

Mas je u izjavi za medije rekao i da približavanje Srbije EU nije zaustavljeno, niti "stavljeno na led", jer svakodnevno veliki broj angažovanih ljudi radi na tom pitanju.

"Pitanje kada će biti aktiviran Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom nije od odlučujućeg značaja. Nemačka već sa svoje strane primenjuje taj sporazum, a Vlada Srbije je odlučila da će ga primeniti od januara iduće godine. Bez obzira na to da li je formalno stupio na snagu, taj sporazum se već primenjuje", smatra Mas.

Projekat "Dobrodošli u Nemačku" uz pomoć mnogobrojnih institucija, organizovale su ambasada Savezne Republike Nemačke i Evropski pokret u Srbiji, kako bi omogućili da 60 studenata druge i treće godine, sa prosečnom ocenom iznad osam, u grupama po 30, u oktobru i novembru provedu dve nedelje u Nemačkoj.