Home [njuz] Državni ne da praksu

Državni ne da praksu

36
0

 Senat Univerziteta u Beogradu podržao je stav Medicinskog fakulteta da studenti privatne Medicinske akademije ne mogu da obavljaju vežbe u državnim bolnicima. Ovo mišljenje će biti prosleđeno beogradskom sekretaru za zdravstvo.
Prema rečima prof. dr Bogdana Đuričića, dekana Medicinskog fakulteta, nedopustivo je što je US “Medical school” dobio dozvolu za rad, a da nema nastavnu bazu. On je naveo da u akreditacionim standardima stoji da jednu nastavnu bazu može da koristi samo jedan istorodni fakultet. – Sa svim tim nastavnim bazama imamo potpisane ugovore i investirali smo u njih – rekao je Đuričić.

– Privatni Medicinski fakultet, kao i ostali, otvoren je da bi se zarađivao novac. Oni nisu uložili ni dinar u te nastavne baze, a u ugovoru koji su imali piše da će nadoknaditi samo stvarne troškove, a to su struja i voda.

Đuričić je rekao da se podigla velika medijska hajka i da se vrši veliki pritisak na Medicinski fakultet. On je dodao da je od ministra zdravlja dobio zahtev da pripremi informaciju i za sednicu Vlade o ovom pitanju. Prema njegovom mišljenju, za to što studenti nemaju gde da vežbaju sami su krivi, jer je Senat, kada su se upisivali, upozoravao da nemaju nastavne baze.

– Ne možemo da odbijemo sve oblike saradnje s privatnim fakultetima i univerzitetima, jer i “Bolonja” zahteva međufakultetsku saradnju – rekao je profesor Hemijskog fakulteta Ivan Juranić.

– Moramo da napravimo regulativu, a osnovni kriterijumi trebalo bi da budu da li angažovanje nekog privatnog fakulteta ugrožava naš rad i da li se dobija pravedna nadoknada za to.

Profesori

Senat u sredu nije dao odobrenje ni profesorima Mašinskog fakulteta Aleksandru Sedmaku i Svetislavu Čantraku da se angažuju na doktorskim studijama Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Iako je Senat doneo odluku da nema angažovanja profesora na doktorskim studijama, rektor Branko Kovačević je rekao da je ovo izuzetak i da Univerzitetu u Mitrovici treba pomoći, s obzirom na to u kakvoj je situaciji, ali i zbog akreditacije. Međutim, iako su dobili “zeleno svetlo” matičnog fakulteta, Senat to nije prihvatio.

Izvor: Večernje novosti