Home [njuz] Na budžetu samo jednu godinu?

Na budžetu samo jednu godinu?

27
0

 Školska godina odavno je počela, a nedoumice oko statusa samofinansirajućih studenata koji su ispunili uslov za upis u narednu godinu se nastavljaju.
Novembarska odluka Vlade, koja je trebalo da stavi tačku na to pitanje, nije u skladu sa dogovorom studenata i nadležnih iz ministarstava prosvete i finansija. Ministar Žarko Obradović tada se dogovorio sa akademcima, a to su prihvatili i u Ministarstvu finansija, da svi oni koji su osvojili 60 ESP bodova, odnosno položili sve ispite, pređu "na budžet", dok će studentima koji su ispunili uslov i ostvarili 42 ESP boda biti plaćena školarina. Međutim, u odluci Vlade Srbije piše: "Svim studentima koji su ostvarili 60 ESP bodova država će finansirati studije u visini troškova studija budžetskih studenata", a akademcima koji su ostvarili 42 i više ESP bodova "platiti troškove školarine".

Praktično to znači da će oni koji su položili sve ispite i očistili godinu imati sva prava kao i budžetski – pravo na dom, stipendiju, ali samo u ovoj školskoj godini. Međutim, prilikom upisa naredne školske godine tretiraće se kao samofinansirajući studenti.

– Studenti su prevareni, ali zvaničan stav imaćemo posle sastanka s nadležnima u Ministarstvu prosvete – kaže David Bakić, student prodekan na Fakultetu političkih nauka.

Školarine

Uslov za upis naredne godine studija steklo je 4.479 studenata sa svih državnih univerziteta u Srbiji, od kojih je njih 508 položilo je sve ispite.

Izvor: Večernje novosti