Home [njuz] Od velike škole do modernog centra

Od velike škole do modernog centra

43
0

 Fakultet političkih nauka osnovan je 1968. godine prerastanjem iz Visoke škole političkih nauka, kao prvi te vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji. Tokom proteklih 40 godina, diplomu ove visokoškolske ustanove dobilo je 7.802 studenta, a doktoriralo je njih 450.

Sve veće interesovanje maturanata za studije u oblasti politikologije, međunarodnih poslova, novinarstva i socijalne politike potvrđuje da je Fakultet političkih nauka stekao prepoznatljivu reputaciju u zemlji i inostranstvu. Budućim politikolozima, kojih je trenutno oko 5.000, na raspolaganju je informaciono – računarski centar, medijski centar sa kompletnom televizijskom i radio opremom, biblioteka i dokumentacioni centar.
– Upisala sam fakultet 1999. godine. Nisam još završila, što jeste sramota, ali sam u međuvremenu rodila ćerku. Svaki put kad dođem da polažem ispit vidim neki boljitak. Dok sam bila brucoš sve je bilo u najmanju ruku jezivo, međutim od pre dve godine stvari su krenule na bolje. Biblioteka je odlična, slušaonice su zaista moderne sa kabinama za simultani prevod – priča Ivana Pajatović, apsolvent na politikološkom smeru Fakulteta političkih nauka.
Studenti i profesori se slažu da je mnogo toga učinjeno u poslednjih nekoliko godina kako bi se poboljšao kvalitet studiranja, ipak nedovoljno prakse i dalje je glavni nedostatak. U nešto boljoj situaciji su oni koji studiraju novinarstvo i socijlani rad, dok su studenti međunarodnih odnosa i politikološkog smera gotovo bez časova praktične nastave. U dekanatu kažu da traže rešenje za ovaj problem i obećavaju da će se i to ubrzo promeniti. Ono što je za sad izvesno je da će uskoro početi veliki građevinski radovi, jer je planirana dogradnja jednog sprata na novom delu zgrade i dva sprata u starom delu.
– Škola političkih nauka za četiri decenije postala moderna i otvorena škola u kojoj se neguju vrednosti demokratske političke kulture. Naši studenti i mladi asistenti predstavljaju najbolji socijalni kapital koji imamo, to je mlada reprezentacija koja može da igra na evropskom igralištu – kaže Milan Podunavac, dekan Fakulteta političkih nauka i dodaje da se nastava sprovodi u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i da je u toku proces akreditacije.

Centralna proslava u četvrtak
Centralna proslava povodom 40 godina postojanja održaće se u četvrtak u Svečanoj sali Skupštini Republike Srbije sa početkom u 19 sati. Takođe, za petak i subotu planirana je Međunarodna naučna konferencija na temu “Država i demokratija”, na kojoj će učestvovati četrdesetak stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

Izvor:Blic