Home [akcija] Program razmene Sjedinjenih Američkih Država za učenike srednjih škola

Program razmene Sjedinjenih Američkih Država za učenike srednjih škola

53
0

 Obrenovac, Loznica, Prijepolje i Zajecar
Program će putem 3 jednomesečne razmene u SAD pružiti priliku broju od oko 12 učenika iz Obrenovca da borave u Sjedinjenim Državama i istraže različite vidove aktivizma u zajednici. U pitanju je intenzivan, akademski i veoma interaktivan program, koji zahteva energične učesnike spremne da razvijaju svoje veštine da bi postali lideri u svojim školama i u svojim zajednicama. Program je finansijski podržan od strane Odeljenja za obrazovanje i kulturu Stejt Departmenta.

Svaka od 3 razmene će imati jednu temu kao prioritetnu- Razmena 1 će istraživati aktivizam u lokalnoj zajednici; Razmena 2 vladavinu prava i pravosuđe; Razmena 3 etničku toleranciju i život u multi-etničkom društvu.

Tokom četvoronedeljne razmene učesnici će imati priliku da se uključe u radionice usredsređene na principe aktivnog učešća u civilnom društvu i životu lokalne zajednice i razumevanje različitih kultura. Učenici će takođe posetiti američke škole i učestvovati u različitim učeničkim aktivnostima, kao i inicijativama lokalnih organizacija. Biće prilike da se istražuje američka kultura kroz posete istorijskim znamenitostima. Učesnici će boraviti u pažljivo odabranim američkim porodicama domaćinima koje imaju decu sličnih godina, kako bi se pojačala interakcija sa američkom omladinom i olakšali njihovi odlasci i integracija u lokalne škole.

Vlada Sjedinjenih Država će, zajedno sa svojim partnerima, platiti povratne avionske karte do SAD, smeštaj i hranu, neke kulturne aktivnosti, edukacioni materijal, osiguranje u slučaju nesreće i bolesti, a obezbediće i skroman džeparac. Učesnici će boraviti u porodicama domaćina-volontera i u konferencijskim centrima.
Učesnici će snositi troškove koji se odnose na proces prijavljivanja (fotokopiranje, poštarina, fotografije itd.), cenu pasoša, kao i novac koji će potrošiti na suvenire i druge stvari tokom svog boravka u Sjedinjenim Državama. Prijavljivanje za program se ne naplaćuje.

Ko može da se prijavi?
Učenici koji podnose prijavu moraju…
o Pohađati I,II ili III razred srednje škole u trenutku kada se Razmena na koju se prijavljuju odvija
o imati između 15 godina i 17 godina
o imati solidno znanje engleskog jezika
o imati dozvolu roditelja/staratelja da učestvuje u kompletnom programu (orijentacioni trening u Srbiji, boravak u SAD, program nakon povratka iz SAD)
o podneti kompletnu dokumentaciju

Kriterijumi prilikom odabira

Učenici će se procenjivati na osnovu sledećih kriterijuma:
o pokazano interesovanje i posvećenost volonterskim aktivnostima i aktivnostima u civilnom sektoru
o sposobnost da sarađuju u različitim grupama i da tolerišu tuđe mišljenje
o potencijal da postanu lideri
o umeće u održavanju društvenih odnosa i dobra komunikacija
o energičan, pozitivan stav
o sposobnost da realizuju projekte od kojih će škola i zajednica imati koristi

Ovaj Program nije namenjen isključivo osobama koje tečno govore engleski jezik. Znanje jezika je važan faktor, ali učesnici SYLP-a takođe moraju da pokažu motivaciju da učestvuju u razvoju svoje zajednice po povratku, kao i spremnost da istražuju nove mogućnosti.

Način prijavljivanja

Neophodno je da zainteresovani kandidati:
o Ispune prijavni formular na engleskom jeziku i predaju ga u Kancelariju za mlade do naznačenog roka.
o Prilože dva pisma-preporuke na posebnom formularu- jedno od razrednog starešine, a drugo pismo preporuku od profesora po izboru. Pisma-preporuke mogu biti napisana na srpskom ili engleskom jeziku.
o Dostave jedan esej na neku od tema koje su ponuđene u prijavnom formularu.

Konkurs za sve tri razmene je otvoren do 08. decembra 2008. godine. Neophodno je da kandidati već u prijavnom formularu navedu za koju razmenu se primarno prijavljuju.
Za kandidate prijavljene za Razmenu 1 koji prođu u drugi krug selekcije biće organizovani intervjui u januaru i februaru 2009. godine u svakoj od 5 mesta uključenih u program.
Konačna lista primljenih učesnika i njihovih zamena u slučaju da neko odustane za Razmenu 1 biće objavljena u martu 2009. godine.

Nakon selekcije

o Odabrani učesnici će dobiti informacione materijale nekoliko nedelja pre početka programa u SAD, da bi se mogli pripremiti za put.
o Za učesnike koji budu primljeni na Razmenu 1 biće organizovan dvodnevni orijentacioni trening u Beogradu, u martu 2009. godine.
o U subotu, 18. aprila, učesnici Razmene 1 će putovati u Sjedinjene Države, a vratiće se nazad u nedelju, 14. maja 2009. godine

Očekujemo da će se učesnici vratiti kući sa znanjem, veštinama, novim idejama i entuzijazmom da u svojim školama i zajednicama stvaraju pozitivne promene. To između ostalog podrazumeva pripremu, iniciranje i realizaciju različitih lokalnih inicijativa od strane učesnika programa, uz superviziju i mentorstvo Kancelarije za mlade i Gradjanskih inicijativa. Na jesen 2009. biće organizovana povratna sedmodnevna poseta mladih i odraslih iz gradova u SAD koji su kao domaćini bili uključeni u program kako bi se bivšim učesnicima u programu pomoglo da nastave dalje sa svojim programima u zajednici.

FORMULAR >>>http://www.youth.rs/images/sylp/student%20application.2009.doc

Pismo preporuke >>>http://www.youth.rs/images/sylp/pismo-preporuka%20za%20mlade,%20srpski.2009.doc

FAQ >>> http://www.youth.rs/images/sylp/faq_srpski.2009.doc

Informacije kao i prijave mogu se dobiti na Info punktovima Kancelarija za mlade u gradovima i opštinama uključenim u projekat:

Kancelarija za mlade Obrenovac, Kralja Aleksandra I 5, SKC Obrenovac, 011 8724 025, 064 132 93 36,
radnim danom i vikendom od 12h do 15h

Kancelarija za mlade Zaječar, Trg oslobođenja b.b. , 019/444 634,
radno vreme: od 9h do 16h

Kancelarija za mlade Loznica,  Karađorđeva 2,  015/ 898 400 i 015/898 401
 radno vreme: od 8h do do 15h

Kancelarija za mlade Prijepolje, Sandžačkih brigada 2,  033/716 134
radno vreme: od 11h do 15h