Home [njuz] Knjige skuplje od stana i hrane

Knjige skuplje od stana i hrane

57
0

 Živeti u glavnom gradu kao student nije lako. Ono što najviše muči akademce je, kažu, nedostatak novca za koliko-toliko normalan život. U prednosti su svakako oni koji ne plaćaju stan i školarinu, jer su to najveće stavke u budžetima njihovih roditelja. Za udžbenike se snalaze kako znaju i umeju, a o svakodnevnim izlascima, putovanjima… uglavnom nema ni govora.

IZLASCI BAŠ SKUPI
Danica Puzović (Prijepolje), 23 godine student 4. godine Fakulteta bezbednosti
* Živim u domu "Rifat Burdžević", tako da su mi mesečni troškovi smeštaja 900 dinara, a za ishranu u studentskoj menzi potrošim još oko 2.000.
* Pošto sam na budžetu, ne plaćam školarinu, a za kopirane udžbenike treba mi oko 3.500 dinara po semestru.
* Roditelji mi svakog meseca šalju između 150 i 200 evra.
* U rodno Prijepolje odlazim jednom u mesec-dva. Zahvaljujući studentskoj kartici EURO 26, imam popust od 50 odsto, pa me povratna karta košta 1.000 dinara.
* Da bih priuštila sebi sve što želim, poput izlazaka, poseta pozorištima, kupovine, trebalo bi mi 30.000 dinara mesečno. Pošto živim * trošku roditelja to je sada neizvodljivo. Radim povremeno na sajmovima, jer se to dobra plaća, a ne propuštam puno na fakultetu.
Ni kolege ni ja nismo u skorije vreme nigde putovali. Ipak, spremamo se za apsolventsku ekskurziju. Zbog obaveza na fakultetu, ali i skupoće, retko izlazimo, ali se druženja organizuju u domu.

SRAMOTA OD RODITELjA
Vladisav Gajić (Beograd), 25 godina student 3. godine mašinstva
* Najveća izdvajanja mojih roditelja, sa kojima živim su za školarinu koja je 70.000 dinara. Povoljno je što se to može platiti na više rata.
* Pošto su novi udžbenici skupi, uglavnom učim iz skripti za koje mi treba oko 5.000 dinara za godinu. Prva tri polaganja ispita se ne plaćaju, a posle toga cena je 1.000 dinara po ispitu.
– Za troškove ishrane, dok sam na fakultetu, ratu školarine, poneki izlazak, kupovinu, telefonski račun, od roditelja mesečno dobijam oko 400 evra. Sramota me je više i da tražim od njih, tako da planiram da što pre dam preostale ispite i dobijem diplomu, zaposlim se i onda nastavim master studije.
Kako bi malo rasteretio roditeljski budžet Vladisav je radio godinu dana, ali je morao da napusti posao. Razlog je što nije mogao da uklopi obaveze na fakultetu, učenje i posao. Kaže da u poslednje vreme retko izlazi, osim što ponekad ode na piće. On dodaje da je prednost što živi kod roditelja i što ne mora da plaća stan.

TREBA MI 500 EVRA
Tatjana Stevanović (Rača Kragujevačka), 24 godine master studije na FON
* Za stan u kojem živim sa rođakom, izdvajamo zajedno 280 evra mesečno. Tome treba dodati troškove za struju, grejanje, vodu, internet, što mene košta još oko 5.000 dinara za mesec dana.
* Školarinu plaćam 60.000 dinara, ali je olakšavajuće što se može platiti u ratama. Prvo polaganje ispita se ne plaća, a posle toga cena je 4.000 dinara po ispitu.
* Novac za plaćanja kirije, komunalija i ostalih troškova, dobijam od roditelja. Za ove potrebe mesečno izdvajaju oko 350 evra.
* Za normalan život, kako bi priuštila sebi sve što želim, trebalo bi mi 500 evra za mesec dana.
* Kući odem jednom u dvadesetak dana, a karta u jednom pravcu do Rače Kragujevačke je 700 dinara.
Planiram da uskoro nađem posao, pošto sada nemam toliko obaveza na fakultetu. Dve godine sam živela u domu i tada nisam imala gotovo nikakve troškove. Dobro je što ne moram puno novca da izdvajam za udžbenike, pošto se predavanja mogu naći na internetu.

Izvor:Novosti