Home [njuz] Za studente arhitekture posebni uslovi upisa

Za studente arhitekture posebni uslovi upisa

50
0

 Studenti arhitekture koji su u prošloj školskoj godini osvojili 60 ESPB bodova neće preći na budžet kao njihove kolege sa drugih fakulteta, već će biti upisani kao samofinansirajući studenti za koje država snosi troškove. To je danas agenciji Beta izjavio sekretar Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Zoran Jović, precizirajući da Fakultet postupa "u skladu sa dopisom Ministarstva prosvete" upućenim Fakultetu nakon odluke vlade. "Nigde ne piše da ti studenti treba da pređu na budžet, već samo da će država finansirati njihove studije u visini troškova budžetskih studenata", rekao je Jović.

Student prodekan Fakulteta političkih nauka (FPN) David Bakić rekao je danas agenciji Beta da su na FPN studenti sa osvojenih 60 ESPB poena upisani "kao što je dogovoreno, u statusu budžetskih".

"Koliko znam svi fakulteti su protumačili odluku vlade onako kako treba i kako smo se dogovrili, osim arhitekture" rekao je Bakić koji je tokom studentskog protesta učestvovao u pregovorima sa vladom.

Agencija Beta danas nije uspela da stupi u kontakt sa nadležnim predstavnicima Ministarstva prosvete kako bi dobila objašnjenje za različito tumačenje odluke vlade donete nakon dogovora studenata sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem kojim je okončan studentski protest.

Kako piše na sajtu Ministarstva prosvete, Obradović je 10. novembra "predložio da svi studenti koji su sakupili 60 poena budu na budžetu, a da se onima koji su sakupili najmanje 42 boda i stekli uslov za upis naredne godine studija bude plaćena školarina za tekuću školsku godinu".

Taj predlog su prihvatili Ministratsvo finansija i studenti koji su protestovali više od mesec dana sa zhatevom da se omogući prelazak na budžet svim studentima koji su ispunili uslov za upis naredne godine.

Nakon toga vlada Srbije je na sednici 14. novembra donela odluku da "svim studentima koji su u školskoj 2007/08. godini dobili 60 ESPB bodova finansira studije u visini troškova studija budžetskih studenata, a studentima koji su ostvarili 42 i više ESPB bodova i stekli pravo na upis godine plati cenu školarine za tekuću školsku godinu".

(Beta)