Home [njuz] Studentske demonstracije u Atini, sukobi u Solunu

Studentske demonstracije u Atini, sukobi u Solunu

42
0

 Deset hiljada uglavnom mladih, studenata i srednjoškolaca, demonstriraloje danas pred zgradom američke ambasade u Atini. Jaki odredi policije uspeli su da spreče veće sukobe i da grupe anarhista sa „Molotovljevim koktelima” potisnu u sporedne ulice.

Strahovalo se da će tradicionalni dan obeležavanja ustanka grčkih studenata protiv proameričke vojne hunte –kada je, na današnji dan pre 35 godina, u krvi ugušen studentski protest – u ovom političkom i ekonomskom trenutku za Grčku biti opasan ispit… Osam hiljada policajaca izvedeno je na ulice kako bi se isključili ozbiljni incidenti koji su ranijih godinaprerastali i u žestoke okršaje demonstranata i policije, i to uvek pred zgradom američke ambasade. Provala oblaka danas popodne i kiša koja je satima zasipala Atinu malo su, izgleda, ohladili strasti pa se može reći da je protest prošao u umereno napetoj atmosferi i bez većih incidenata.

U Solunu je, međutim, došlo do ozbiljne tuče za vreme polaganja venaca, ali se atmosfera smirila i policija je sve mitinge i protestne povorke, uz manje incidente, ipak držala pod kontrolom.

Izvor:Politika