Home [njuz] Bajpas za večite studente

Bajpas za večite studente

48
0

 Doživotnom studiranju je odzvonilo. „Bolonjcima“ je zakon oročio vreme za sticanje diplome i to na dupli broj godina od redovnog trajanja studija. Ali, moguće je da će biti korekcija ovog zakonskog rešenja i da će im taj rok biti produžen za koji mesec. Zakon je naime predvideo da je, ako fakultet traje četiri godine, rok za završetak studija osam godina, a u protivnom se gubi status studenta na toj visokoškolskoj ustanovi. Student može upisati neki drugi fakultet i krenuti sve ispočetka.

Razlog za izmenu ove odredbe, kako nam je rečeno, leži u nekim praktičnim problemima koji se mogu pojaviti, a na koje se zaboravilo prilikom izrade zakona. Jedan od njih je, recimo, da studentu ostane tri ispita posle osam godina studiranja, što znači da bi morao da napusti studije koje je već priveo kraju. Realno je očekivati da se ovakvi problemi pojave, tim pre, što je izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju studentima dozvoljen uslovni upis godine i prenošenje ispita. Ukoliko posle 2011. godine u praksi zaživi primena zakona u celosti, moguće je da je ovo zakonsko rešenje i održivo. Naime, tada bi studenti morali da polože sve predviđene ispite u određenoj godini studija da bi upisali narednu.

Sudeći po sadašnjim statistikama, nema mesta preteranom optimizmu. Prosečno trajanje studija na Univerzitetu u Beogradu je skoro osam godina. Do diplome pojedinih fakulteta potrebno je devet i deset godina. Procenat studenata koji polože sve ispite je izuzetno mali i iznosi samo 20 odsto.

Podaci o broju studenata koji su ispunili uslov za upis godine još stižu u Ministarstvo prosvete.
– Pozivali smo fakultete telefonom kako bi ubrzali proces – rekao je Žarko Obradović, ministar prosvete. – I mi, i studenti čekamo da nam se što pre dostave podaci. Nakon toga razgovaraćemo sa ministarkom finansija, kako bi videli koliko je novca neophodno za finansiranje budžetskih studenata.

Izvor:Novosti