Home [njuz] Protest u ponedeljak ako fakulteti ne dostave podatke

Protest u ponedeljak ako fakulteti ne dostave podatke

39
0

 Ako do ponedeljka 10. novembra ne budu poznati precizni podaci o broju studenata koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija, studenti Beogradskog univerziteta organizovaće protest ispred Rektorata na Studentskom trgu u Beogradu.
Student prodekan Fakulteta političkih nauka (FPN) David Bakić rekao je agenciji Beta da taj protest neće biti usmeren protiv Ministarstva prosvete, pošto je "Ministarstvo izašlo u susret" studentima. – Protest će biti usmeren protiv fakulteta koji ni posle isteka roka nisu dostavili tačan broj studenata koji su ispunuli uslov za upis naredne godine studija i prelazak na budžetsko finansiranje – kazao je Bakić.

Ministarstvo prosvete je juče saopštilo da se još ne zna tačan broj studenata na fakultetima u Srbiji koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija, pošto neki fakulteti Ministarstvu nisu dostavili tačne podatke već "procene".

U saopštenju se navodi da će Ministarstvo prosvete inspekcijskim nadzorom utvrditi tačnost podataka koje su dostavili pojedini fakulteti kako bi se konačno utvrdio broj studenata koji mogu da se finasiraju iz budžeta.

Dodaje se da će pošto se utvrdi tačnost podataka o broju studenata koji su osvojili 42 boda i ispunili uslov za upis u narednu godinu studija, predstavnici studenata i ministarstva prosvete i finansija formulisati predlog za konačno rešenje tog problema.

Nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju predviđeno je da se osim studenata koji su i prethodne školske godine studirali na teret budžeta još 20 odsto samofinansirajućih može biti upisano u tom statusu ukoliko su ispunili uslov od 42 boda.

Fakulteti prave rang listu uspešnosti na osnovu broja osvojenih bodova i prosečne ocene.

Izvor: RTV