Home [njuz] Ministar prosvete šalje inspekciju na fakultete

Ministar prosvete šalje inspekciju na fakultete

40
0

 Ni Ministarstvo prosvete ni studenti još nisu u situaciji da utvrde tačan broj studenata koji su stekli pravo na budžetsko finansiranje, jer neki fakulteti nisu dostavili tačne podatke…
Ni posle jučerašnjih pregovora studenata s Ministarstvom prosvete ne zna se tačan broj akademaca koji su ispunili uslov za upis (92 boda) jer sedam fakulteta, uprkos tome što je rok istekao 1. novembra, još nisu dostavili tražene spiskove. Studenti zato razmišljaju o novim protestima, dok u Ministarstvu prosvete najavljuju da će poslati inspekciju koja će utvrditi tačnost podataka koji su stigli s pojedinih fakulteta.

Ni Ministarstvo prosvete ni studenti još nisu u situaciji da utvrde tačan broj studenata koji su stekli pravo na budžetsko finansiranje, jer neki fakulteti nisu dostavili tačne podatke, već samo procene. Dogovoreno je da Ministarstvo hitno zatraži konačne podatke o broju studenata, kao i da inspekcijskim nadzorom utvrdi tačnost izveštaja koje su dostavili pojedini fakulteti – kažu u Ministarstvu prosvete.
David Bakić sa FPN kaže da akademci razmišljaju o protestima.
– Besni smo. Neverovatno je da posle toliko vremena nemamo podatke koji su nam neophodni da bismo došli do rešenja kako da sve koji su ostvarili uslov upišemo na budžet. U Ministarstvu su raspoloženi da pomognu, ali za to nam trebaju podaci koji imaju samo fakulteti. Da ne bismo protestovali ispred svakog fakulteta, verovatno ćemo organizovati protest ispred Rektorata – kaže za „24 sata“ Bakić.
– Nakon što se utvrdi tačnost podataka, predstavnici studenata, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo finansija formulisaće predlog konačnog rešenja ovog pitanja – kaže se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Zahtev za novi konkurs za stipendije
Pokret Evropa nema alternativu (ENA) uputio je zahtev Odboru za omladinu i sport Skupštine Srbije da Vladi predloži hitno raspisivanje konkursa za dodelu preostalih 409 stipendija Fonda za mlade talente, namenjenih domaćim studentima koji su upisali univerzitete u Evropskoj uniji (EU). Zbog neodgovarajućih uslova konkursa, umesto 500, podeljena je samo 91 stipendija. Sednici Odbora za omladinu i sport Narodne skupštine, zakazanoj za sutra, prisustvovaće predstavnici Ministarstva omladine i sporta i predstavnici pokreta ENA.

Izvor:24 sta