Home [njuz] Studenti najavlju proteste za sredu

Studenti najavlju proteste za sredu

51
0

 Studenti Univerziteta u Beogradu nastaviće proteste u sredu, 22. oktobra ispred Vlade Srbije zahtevajući da uslovi upisa naredne godine studija budu olakšani a školarine niže. Studenti više beogradskih fakulteta protestovali su u petak, a svoje zahteve predali su i premijeru Mirku Cvetkoviću i ministrima prosvete i finasija.

Predstavnik studenata Fakulteta političkih nauka David Bakić rekao je danas za agenciju Beta da će studenti nastaviti protest u sredu jer niko od nadležnih do sada nije odgovorio na njihove zahteve. On je rekao da će se studenti u sredu u 14 časova okupiti na Slaviji, nakon čega će se uputiti ka Vladi Srbije. Prvi zahtev je da se svim studentima koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija i dobili 42 boda omogući prelazak u status budžetskih studenata.

Studenti traže i bezuslovni upis završnih godina studija za sve studente Univerziteta u Beogradu, upisane zaključno sa generacijom 2005/2006. godine. Oni traže i ukidanje naplaćivanja prenetih bodova iz prethodne godine studija, a zahtevaju i smanjenje školarine na fakultetima.

Studenti ističu da su svi zahtevi socijalne prirode i da je njihova svrha da se studiranje omogući svima bez obzira na materijalni status.

U petak su protestvovali studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, kao i akademci sa Filozofskog, Filološkog, Arhitektonskog, Veterinarskog i Saobraćajnog fakulteta.

U sredu, 22. oktobra, biće održana i sednica Senata Univerziteta u Beogradu na čijem dnevnom redu je, između ostalog, upis studenata i nastava u 2008/2009 godini, kao i donošenje odluke o izmenama odluke o broju studenata koji se upisuju na studijske programe koje organizuje Univerzitet u Beogradu.

Izvor:TV Avala