Home [njuz] Incident na Filozofskom – student tukao profesora

Incident na Filozofskom – student tukao profesora

151
0

 Miloš Čitaković, student Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta juče je, nešto posle 12 sati, upao na predavanje iz predmeta Antropologija tela i povišenim tonom zahtevao da mu profesor Bojan Žikić u indeks upiše ocenu za navodno položen ispit koji nije ni prijavio. Žikić je odbio da to učini, zbog čega je student fizički nasrnuo na njega. Posle incidenta akademac je pobegao.

Studenti koji su se zatekli u kabinetu 508, na petom spratu pričaju da je Čitaković izgubio kontrolu i profesora prvo slabije udario pesnicom u glavu, a zatim ga i ošamario. Očevici dodaju da se napadač preznojavao, tresao i da mu je lice „gorelo”.

Oni kažu da je Miloš Čitaković zastrašivao predavača rečima: „Nemoj da se mangupiraš, ja sam iz Žarkova”.

Profesor Bojan Žikić nije teže povređen, ali je odmah otišao da prijavi slučaj upravi fakulteta, koja je pozvala policiju.

Problematično ponašanje apsolventa Miloša Čitakovića već duže vreme zabrinjava dekana Filozofskog fakulteta Aleksandra Kostića i šefa Odeljenja za etnologiju i antropologiju profesora Ivana Kovačevića.

– Isti student je pre dve godine bio agresivan i prema drugom profesoru, ali kolega tada nije želeo da podnese krivičnu prijavu. Čitaković je ubrzo posle incidenta, ali samo zbog neizmirivanja studentskih obaveza, ispisan sa fakulteta – kaže Aleksandar Kostić i objašnjava da tadašnji statut nije imao pravilnik o disciplinskoj odgovornosti.

U periodu dok je Čitaković odsustvovao sa fakulteta, profesor Žikić je dobio niz mejlova sa pretećim sadržajem potpisanih imenom ovog studenta, ali uprava fakulteta opet nije mogla da reaguje, jer više nije bio njihov student.

Čitaković je nedavno obnovio apsolventski staž, u čemu uprava, poštujući statut, nije mogla da ga spreči, ali se odmah obratila psihologu, stručnjaku za bezbednost, policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji.

– Policija je rekla da ne može ništa da preduzme pre nego što se zločin ne desi. BIA kaže da je njihov manevarski prostor „nula” dok ne dođe do incidenta. Niko nam nije dao jasan odgovor na pitanje: „Šta je preventiva” – rekao je dekan Kostić.

Ivan Kovačević je rekao da će na naučno-nastavno veće već narednog dana izbaciti prestupnika sa fakulteta.

– Tražićemo da se Čitakoviću sudski zabrani pristup fakultetu, obezbeđenje će biti stalno prisutno na petom spratu, a na ulazu ćemo rigorozno kontrolisati posetioce.

Izvor:Politika