Home [njuz] Neće moći svi da pređu na budžet

Neće moći svi da pređu na budžet

28
0

 Ministar je pesimista povodom zahteva da svi samofinansirajući studenti koji upišu narednu godinu pređu na budžet…
Žarko Obradović, srpski ministar prosvete, pesimista je povodom zahteva studenata da se ukine amandman koji predviđa da samo 20 odsto najboljih samofinansirajućih studenata prelazi na budžetsko finansiranje prilikom upisa sledeće školske godine, kaže za „24 sata” Goran Minić, predsednik Saveza studenata Beograda.

 Minić, koji je bio na sastanku s Obradovićem u ponedeljak, kaže da je ministar rekao da je razlog to što država Srbija nema dovoljno novca da finansira toliki broj studenata, ali i da će cela situacija biti mnogo jasnija pošto se prikupe izveštaji sa fakulteta u Srbiji o broju studenata koji zadovoljavaju uslove za prelazak na budžet.
U Ministarstvu prosvete se nadaju da će, uprkos problemima s novčanim sredstvima, moći da obezbede svim samofinansirajućim studentima koji su ostvarili uslov da pređu na budžet.
Naime, na nekim fakultetima, poput Mašinskog ili Rudarsko-geološkog, broj studenata koji tokom studija steknu pravo da pređu na budžet nikad ni ne dostigne predviđenih 20 odsto, što bi moglo da nadomesti „višak” koji naprave studenti na drugim univerzitetima.
Prema rečima Aleksandra Jovića, sekretara Studentskog parlamenta, mnogi u Vladi Srbije strahuju da bi prelazak na budžet većeg broja studenata koji su se do sada sami finansirali, moglo da ugrozi budžet, i da će to zahtevati njegov rebalans.
Jagoda Jorga, poslanik u Skupštini Srbije iz Demokratske stranke, dostavila je Odboru za prosvetu amandman na Predlog izmene Zakona o visokom obrazovanju kojim traži da se ubaci stav o rangiranju, što bi značio da svi samofinansirajući studenti koji sakupe neophodna 42 boda ne bi mogli da nastave školovanje na budžetu, već bi to pravo steklo samo 20 odsto najbolje rangiranih studenata.

Mašinski će odustati od naplaćivanja bodova

„Mašinski fakultet će odustati od naplaćivanja bodova, odnosno predmeta koje studenti prenesu u narednu godinu studija, ako Ministarstvo prosvete od nas to zatraži. Ipak, tvrdim da bi to bilo kontraproduktivno. Ako je neko budžetski student, znači da država za njega izdvaja novac i niko s tim ne sme da se šali. Studenti su ljudi zaposleni na fakultetu i moraju da shvate da imaju obaveze”, kaže za „24 sata„ Milorad Milovančević, vršilac dužnosti dekana Mašinskog fakulteta u Beogradu.
„Zašto bi neko trpeo neozbiljnosti i nerad. Ako vi kao budžetski student umesto na fakultetu, vreme provodite gledajući Noleta, Jelenu i Anu, četujući na internetu, ako su vam važnije SMS poruke koje razmenjujete sa drugarima, koji kao i vi kuliraju po gradu, kako možete da očekujete da neko doživotno toleriše vašu neozbiljnost. Na Mašinskom fakultetu se naplaćuju samo predmeti iz kojih student nije stekao uslov jer nije dolazio na predavanja, nema potpis profesora”, rekao je Milovančević.
Žarko Obradović, ministar prosvete, pre dva dana je ocenio kao neprihvatljivo naplaćivanje bodova i najavio da će upotrebiti sve raspoložive načine da bi to sprečio. Goran Minić, predsednik saveza studenata Beograda, kaže da će studenti upotrebiti mehanizme pritiska prema fakultetima koji ne budu poštovali preporuku ministra.

Izvor:24 sata