Home [zabavnik] Upale jajnika zbog načina oblačenja

Upale jajnika zbog načina oblačenja

52
0

 Četvrtina studentkinja Novosadskog univerziteta ima ginekološke tegobe, a sedam odsto ih se javlja lekaru zbog bolesti kao što je upala jajnika, mokraćnih kanala ili sluznice vagine. U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, koji godišnje obave više od 10.000 pregleda, ove teškoće vezuju za nasleđe, ali i za način oblačenja.

Najčešći uzrok upala jeste praćenje modnih trendova, zbog čega devojke usred zime oblače helanke, plitke pantalone, kratke majice i još kraće jaknice. Čak i kada počnu redovno da dobijaju injekcije, u ambulantu dolaze dopola otkrivenih stomaka i u mini jaknama. Usred zime.
– Studentkinje se najčešće javljaju ginekologu zbog upale reproduktivnih i mokraćnih organa. Često je uzrok tome nasleđe, ali i neadekvatno oblačenje – kaže Aleksandra Marinkov iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.
Od 10.000 devojaka koje godišnje posete ginekologa u studentskoj ambulanti, oko 700 ih ima neku polnu infekciju. Najčešća je hlamidija koja se javlja kod oko 200 pacijentkinja.
– Oko sedam procenata naših pacijentkinja ima polno prenosive infekcije, a najrasprostranjenija je hlamidija. U blagom su porastu infekcije humanim papiloma virusima, koje dovode do formiranja karcinoma grlića materice kod devojaka do 25 godina. Od virusnih bolesti javlja se i genitalni herpes, a u manjoj meri ima i vaginitisa – kaže doktorka Marinkov.
Lekari kažu momci ređe posećuju ambulantu, iako se logično pretpostavlja da polne probleme treba da ima isto toliko momaka.
Kod venerologa dolaze oni čije se devojke već leči od hlamidije, ili neke druge polne bolesti.
U Savetovalište za HIV i polno prenosive bolesti, studenti retko svraćaju na svoju ruku, a 90 odsto onih koji dođu nije dovoljno informisano o opasnostima side.
– Nema mnogo zaraženih, ali kada im to kažemo, studenti protumače kao da HIV ne postoji. Problem je u tome što niko ne zna da li će se zaraziti. Jedini način zaštite je zdravo seksualno ponašanje, ne često menjanje partnera i upotreba prezervativa – kaže Aleksandra Marinkov.

Saveti za kontracepciju
– Oko 40 odsto devojaka kod ginekologa dolazi zbog konsultacija u vezi sa uzimanjem oralne kontracepcije. To je dobar podatak koji govori o tome da su studentkinje ipak svesnije i otvorenije od ostale ženske populacije. Zbog ovoga imamo i izuzetno mali broj trudnoća, a većina devojaka, koje i ostanu u drugom stanju, odlučuje se da rodi jer je to najčešće i planirana trudnoća – kaže doktorka Marinkov.

Izvor:Blic