Home [njuz] Popust za studente

Popust za studente

39
0

 Na sednici na kojoj su prisustvovali ministar prosvete Žarko Obradović, predsednik nacionalnog Saveta za obrazovanje Srđan Stanković i rektori skoro svih Univerziteta u Srbiji (KONUS) doneta je jedinstvena odluke da se Narodnoj skupštini Srbije predlože na usvajanje amandmani na Zakon o visokom obrazovanju kako studentima bio olakšan upis u narednu akademsku godinu, a samofinansirajući koji su uspešno završili prethodnu godinu, narednu upišu na teret budžeta.

Ministar Obradović je rekao da je reforma obrazovanja prema kojoj je planirano da student tokom godine ostvari 60 bodova, što je evropski standard,zasad nije realna, ali da taj proces mora biti završen do 2010/2011. školske godine kada bi trebalo da se na univerzitetima u Srbiji u potpunosti primenjuje Bolonjska deklaracija.

– Složili smo se da se usvoji „klizeći model“ za upis u narednu godinu, a to znači da će studenti u prvoj godini morati da ostvare 37 bodova, u drugoj 42, za treću 48, a za četvrtu 54 boda. Kada se sve sabere student može da ostvari 181 bod, a preostalih 59 bodova koliko mu nedostaju do diplome, odnosno 240 bodova, da ostvari u „apsolventskoj godini“ koja će takođe biti na teretu budžeta, iako prema Zakonu to nije planirano – ističe Obradović.

Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu kaže da reforma visokog obrazovanja napreduje i da se mnoge stvari ne mogu uraditi preko noći.

– Statistika pokazuje da je prolaznost na fakultetima u Srbiji u proseku 30 odsto, što je malo. U reformi visokog obrazovanja akcenat je na studentu, tako da se i nastavni programi, kao i broj bodova mora prilagođavati prema realnoj opterećenosti studenata – istakao je Kovačević. On napominje i da su se i Hrvatska i Slovenija suočavali sa „prelaznim“ rešenjima i da su imale i Bolonju 1, Bolonju 2 i Bolonju 3 dok nisu ispunile tražene standarde.

Ministar Obradović je obećao da će sve amadmane uputiti Skupštini Srbije što pre, ali da zbog tehničkih uslova ne veruje da će to biti pre 1. oktobra, kada treba da počne nova akademska godina.

NE ZAVISI OD OBRADOVIĆA

Ministar Obradović rekao je juče da bi samofinansirajući studenti mogli da pređu na teret budžeta, ali da to ne zavisi od njega, odluke KONUS – a, ni Nacionalnog Saveta za obrazovanje.
– Moraćemo se po tom pitanju konsultovati sa Ministarstvom finansija i od njih će zavisiti da li će svi samofinansirajući studenti koji su osvojili potreban broj bodova preći na teret budžeta ili će ostati na ranijem statusu – rekao je on.

Izvor:Glas