Home [ knjige/tribine ] Knjige sa Istoka najtraženije

Knjige sa Istoka najtraženije

42
0

 Od pojave i povlačenja knjige „Dragulj medine”, a i pre toga, vlada opste interesovanje za dela koja prikazuju nepoznate svetove istočnih prostora .Ovih dana u središte pažnje dospevaju još dve knjige koje otkrivaju političke i kulturoliške tajne.U pitanju su „Buđenje Irana”, spisateljice Širin Ebadi i „Alhemija želje”, indijskog autora Taruna Tejpala.

Sa svojim prikazom Irana, pre i posle promene režima, Ebadijeva, koja je inače poznata kao advokat i dobitnica Nobelove nagrade za mir, uspela je da iskreno i istinito pokaže kako su sve to doživeli obični ljudi.Ova knjiga daje mnogo istoriskih podataka i ima dokumentarne elemente, ali je prožeta pronicljivim zapažanjima i ličnim doživljajem. Posebno je intrigantna tema položaja žena i zakona o njihovom ponašanju u Iranu.Širin Ebadi i o ovoj temi govori iz svoje vizure-kao intelektualka širokih shvatanja, a opet emotivno vezana za svoju zemlju i tradiciju.

„Alhemija želje”  je knjiga nešto drugačijeg karaktera.Tarun Tejpal ispričao je priču o strasti i ljubavi koje vezuju mlade supružnike u Indiji.Ova knjiga prikazuje Indiju u doba velikih promena, otkriva kako u njoj izgledaju i razmišljaju obični ljudi, i šta se sve dešavalo u zemlji koja nam i nije toliko udaljena da bismo toliko malo o njoj znali. Zahvaljujući izuzetnim stvaraocima sa Istoka, čitalačka publika počela je da otkriva udaljene kulture, uživajući u zanimljivim pričama, likovima, opisima i običajima.

Izvor:konra