Home [njuz] Ministar Obradović najavio smanjenje školarina

Ministar Obradović najavio smanjenje školarina

54
0

 Prioritet Ministarstva prosvete u narednom periodu biće povećanje broja visoko obrazovanog stanovništva u Srbiji i smanjenje školarina na fakultetima – rekao je juče ministar prosvete Žarko Obradović prilikom otvaranja dvodnevne studentske konferencije u Sava centru koja je organizovana povodom obeležavanja 200. godina visokog školstva u Srbiji i Univerziteta u Beogradu. Prema njegovim rečima cilj ministarstva je i da se omoguće privredni i ekonomski uslovi za što lakše zapošljavanje diplomaca i povećaju budžetska ulaganja u obrazovanje.

Istim povodom predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković, otkrio je juče spomen ploču na kući u Gospodar Jevremovoj ulici u Beogradu u kojoj je prvi ministar prosvete Dositej Obradović 1808. godine pozdravio đake prve Visoke škole u Srbiji.

– Otkrili smo spomen ploču na mestu gde je Dositej pre 200 godina održao prvo predavanje u Visokoj školi. Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost Srbije. Vlada će i ubuduće raditi na unapređenju sistema obrazovanja u Srbiji i nagrađivanju najboljih đaka i studenata. Značajna sredstva su izdvojena za Fond za mlade talente Srbije, posredstvom koga će veliki broj njih dobiti šansu da se školuje u inostranstvu – podsetio je premijer.

Povodom dva veka visokog obrazovanja u Srbiji sinoć je organizovana i Svečana akademiji u Sava centru pod nazivom ,,Narod mislilaca i pesnika“.

Izvor: Blic