Home [njuz] Studentski čardak ni na nebu ni na zemlji

Studentski čardak ni na nebu ni na zemlji

34
0

 Dom „Karaburma” raspolaže sa 1.170 ležajeva, ali nađe se i poneko mesto za one koji ne mogu da se snađu. – Mladalačku slobodu, kreativnost i međusobnu komunikaciju stanara niko ne sputava. Studentski dom „Karaburma” biće od oktobra nova adresa za 287 brucoša, koji će konačno smestiti teške torbe raštrkane kod rođaka. Krajem novembra pridružiće im se još 800 studenata beogradskih fakulteta. U petnaestospratnoj kuli, u kojoj se nalaze spavaonice za muškarce i u „bliznakinji” sa 17 spratova koja useljava devojke, postoji 1.170 ležajeva raspoređenih u jednokrevetne i dvokrevetne sobe.

Specifičnost ovog doma je ustupak snalažljivim akademcima. Student koji se kvalifikuje za budžetski smeštaj, ali se nađe ispod crte na rang-listi, ukoliko pronađe nekog ko bi ga prihvatio kao cimera, može upola cene privremeno da useli svoj dušek. Jednomesečni boravak u ovom domu treće kategorije košta od 750 do 800 dinara.

„Nije mnogo i pored toga što sobe nemaju zasebna kupatila”, kažu studenti.

U ovom domu manje je pravila nego što je to uobičajeno u većini istih ustanova, i ona se lakše krše.

Mikan Popović, upravnik „Karaburme” trudi se da ne ograničava mladalačku slobodu, kreativnost i međusobnu komunikaciju stanara.

– Moje četvorogodišnje iskustvo vođenja ove kuće potvrđuje da su studenti vredni, pristojni i disciplinovani ljudi i da nikada ne zloupotrebljavaju moju fleksibilnost. Žurke su dozvoljene, studenti treba da se razonode posle naporne radne nedelje. Za vreme najvažnijih ispitnih rokova u našoj kući ipak vlada tišina – kaže Popović.

Studentkinja treće godine farmacije, Marta Maksem, kaže da joj prija što su zidovi njene sobe šareni i prekriveni posterima njenih omiljenih lica jer joj to pruža toplinu.

– Ovaj dom je svet za sebe. Ima slikarski, muzički i vajarski atelje, prodavnice, biblioteku sa 10.000 naslova, ambulantu, frizera, perionicu kao i zanimljive stanare – dodaje Marta.
Bioskop, kutak za proslave rođendana i diplomske žurke, koji studenti zovu „Rupa”, teretana sa desetak višenamenskih sprava za vežbanje, čitaonica sa 300 mesta, obiman fond knjiga, internet-kafe, bistro i „rascvetana” letnja terasa, kao i jedan od najboljih studentskih restorana uspevali su da kompenzuju deceniju neulaganja u održavanje ovog kompleksa.

Međutim, na veliku radost stanara i uprave ovogodišnji projekat obnove i modernizacije se bliži kraju. Na nekim spratovima već je otvoreno šest novih tuš-kabina i isto toliko toaleta sa dva umivaonika i jednim koritom za pranje veša. Na terasama je urađena izolacija, a prozori u svečanoj sali su zamenjeni novim. Jedna od najposećenijih studentskih menzi upravo je u ovom palilulskom domu akademaca i ona je kompletno obnovljena. Pokrovitelj radova je Studentski centar, a deo sredstava došao je iz komercijalnih aktivnosti samog doma.

U svakoj sobi postoji priključak za Internet, ali studenti se žale na „izluđujuću” sporost konektovanja, dok nadležni obećavaju da će taj problem uskoro biti rešen. Studenti se mogu služiti sa desetak računara i u internet-kafeu „Karaburme”.

Domska diskoteka „Mladost” otvorena je još pre tri decenije, a poslednje tri godine radi svakog petka i subote. Žestoka zabava uz svirke studentskih bendova neretko jenjava tek u ranim jutarnjim satima.

Posle učenja i noćnog ludovanja Miloš Vlašović, polaznik Policijske akademije, ne krije da se slasno obraduje kada na trpezi spazi prebranac i natur-šniclu.

Dve kule ovog doma nezaboravan su „čardak ni na nebu ni na zemlji” za sve one koji su makar jedanput kročili u njega.

Izvor: Politika