Home [njuz] Dokazi do oktobra

Dokazi do oktobra

35
0

 UČENICI koji primaju porodičnu penziju mogli bi da ostanu bez novca ukoliko na vreme ne dostave potvrdu o redovnom školovanju Penzijskom fondu. Da bi sprečili brisanje „zaboravnih“ učenika i studenata sa svojih evidencija, PIO fond će u narednim danima uz avgustovski ček uručiti i obaveštenje u kojem podsećaju korisnike da dostave potvrdu fondu najkasnije do kraja oktobra.

Ukoliko to ne učine, podsećaju u PIO fondu, isplata penzijskih prinadležnosti biće im obustavljena.
– I samofinansirajući i sufinansirajući studenti, koji se zaposle na određeno vreme, moraju da prijave svoj status – obaveštavaju iz Fonda. – Za vreme privremenog posla penzija će im biti zamrznuta. Ukoliko ne dostave potvrdu, nadležna služba će ovo ustanoviti kao „iskakanje iz prava“, a sav novac koji su za to vreme primali moraće da vrate.
Porodičnu penziju do 20. godine mogu da primaju oni koji su na redovnom školovanju, kao i studenti viših škola do 23. godine i studenti fakulteta do 26. godine.
U Penzijskom fondu napominju da jednom korisniku porodične penzije pripada 70 odsto iznosa penzije preminulog. Ukoliko je koriste dva člana porodice pripada im 80 odsto, za tri korisnika sleduje 90 odsto, a ceo iznos penzije dobija član porodice koji ovaj novac deli sa još troje ukućana. Kada više dece koristi porodičnu penziju, a jedan završi sa školovanjem, ukupna penzija se umanjuje za deset odsto.

Izvor:Novosti