Home [treninzi] Kurs konzervacije mozaika

Kurs konzervacije mozaika

39
0

 Kurs konzervacije mozaika biće organizovan od 22. septembra do 12. decembra na dve lokacije – u Zaječaru i Beogradu, najavio je danas beogradski Narodni muzej. Cilj kursa je da doprinese osavremenjivanju i proširivanju znanja iz oblasti konzervacije i restauracije mozaika, a jedan od glavnih motiva za organizovanje kursa je stvaranje lokalne mreže stručnjaka i pomoći da se bolje odgovori na potrebe očuvanja i prezentacije mozaika na arheološkim lokalitetima i u muzejima u Srbiji.

Kurs je namenjen konzervatorima-restauratorima, apsolventima konzervacije, kao i arheolozima i arhitektama koji rade u institucijama zaštite, a prednost će imati kandidati sa predhodnim iskustvom na polju konzervacije mozaika.
Kurs će obuhvatiti teorijski i praktičan rad na lokalitetu Romulijana kod Zaječara (od 22. septembra do 3. oktobra) i u Narodnom muzeju u Beogradu (od 6. oktobra do 12. decembra), a predavači će biti italijanski stručnjaci sa velikim iskustvom u oblasti konzervacije mozaika.
Učesnici će biti vođeni kroz sve faze konzervatorsko-restauratorskog tretmana i direktno će učestvovati u izvođenju radova, a posebna pažnja biće posvećna aktuelnom pitanju redovnog održavanja mozaika i uključivanje tih projekata u menadžment planove arheoloških lokaliteta.
Kurs partnerski organizuju Centralni institut za restauraciju u Rimu, Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej u Zaječaru, uz podršku ambasade Republike Italije u Srbiji i Italijanske kooperacije u Beogradu.
Ovaj program je predviđen za najviše devet učesnika, a zainteresovani mogu poslati prijavu do 8. septembra na mail adresu: m.frankovic@narodnimuzej.rs ili na adresu Narodnog muzeja: Trg Republike 1a 11000 Beograd.

Izvor:Roadstar radio