Home [treninzi] Takmičenje mladih preduzetnika

Takmičenje mladih preduzetnika

51
0

 Bugarski Institut za menadžment i tehnologiju u saradnji sa Intelom, Berkli koledžom i kalifornijskim Univerzitetom, organizuje takmičenje mladih preduzetnika – Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge u zemljama Centralne i Istočne Evrope, čije će se polufinale održati od 5. do 8. oktobra 2008. godine u Istanbulu. Rok za slanje biznis planova je 1. septembar, no za učesnike iz Srbije će najverovatnije biti produžen.

 

Detaljne informacije o samom takmičenju, zahtevima i rokovima za predaju Biznis planova naći ćete na kraju ovog teksta, kao i na sajtu ka kome vode linkovi. BIMT obezbeđuje konsultacije i instrukcije zainteresovanim kandidatima, tako da se slobodno možete obratiti Denitsi Ezekievoj na ezekieva@bimtbg.com ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa takmičenjem. Rok za predaju Biznis Planova je 1 Septembar, ali kako je poziv za Srbiju stigao sa zakašnjenjem, moguće je i produženje roka do dve nedelje, u dogovoru sa BIMT (Denitsom).

O takmičenju

NOVATech

Bugarski Institut za menadžment i tehnologije (BIMT) u saradnji sa Intelom (Intel Education Initiative) je preuzeo na sebe da organizuje takmičenje mladih preduzetnika -Business Plan Competition u zemljama Centralne i Istočne Evrope (CEE) – deo svetske konkurencije IBTEC (Intel Berkeley <http://www.entrepreneurshipchallenge.org/> Technology Entrepreneurship Challenge) koji je sponzorisan od strane tehnološkog giganta Intela. IBTEC http://www.ibtec.org/ je udruženi projekt Intela i Berklija, Univerzitet Kalifornije, sa ciljem da se studentima, alumni i lokalnim preduzetnicima pruži prilika da sarađuju i da inovacione ideje pretvore u uspešan biznis. Ovaj događaj uključuje timove iz nekoliko zemalja iz CEE regiona: Bugarske, Izraela, Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovačke, Turske, Češke i Srbije.

Organizatori bi želeli da kreiraju takmičenje (feeder challenge) za učesnike iz zemalja koje pripadaju CEE regionu i da zatim pošalju dva tima na svetsko takmičenje.

Takmičenje tj. Izazov (Challenge) je u tome gde najbolji inženjeri i naučnici prezentuju kako planiraju da svet učine boljim mestom, kroz njihove inovativne i predužetničke veštine. Challenge partneri sa najboljim svetskim istraživačkim institucijama imaju veze sa regionalnim biznis plan takmičenjima kako bi se pronašle tehnologije i timovi koji mogu imati najveći uticaj. U 2005. godini timovi su dolazili iz Meksika, Rusije, Singapura i Sjedinjenih Država.

Godinu za godinom, ova takmičenja su pomogla da se identifikuju i unaprede obećavajuće biznis ideje kroz obrazovanje i izlaganje potpomognuta od strane takmičarskih događaja, mentora i sudija.

Pravila

Challenge biznis mogućnosti sa najvećim potencijalom za pozitivan uticaj na društvo kroz komercijalizaciju novih inovacionih tehnologija.

Nagrade

Tim koji se kvalifikuje za polufinale bazirano na elektronskom predlogu tj. podnošenju 2-3 stranice izvršnog sadržaja (electronic submission of 2-3-page executive summary) će biti pozvan da učestvuje na polufinalu u Istanbulu, od 5-8 Oktobra 2008.godine sa svim pokrivenim troškovima. Svaka od zemalja koje učestvuju će imati izabrana dva tima na polufinalu.

Pobednik takmičenja 2007 Technology Entrepreneurship Challenge u Centralnoj i Istočnoj Evropi će primiti USD 20,000 kao nagradu, a druga nagrada je USD10,000.

Svi participanti će imati koristi tj. benefit od:

  • Obrazovanja i treninga koji su obezbeđeni tokom aplikacionog procesa
  • Upoznavanja sa potencijalnim investitorima
  • Publiciteta
  • Povratne veze i informacije od industrijskih stručnjaka koji će prisustvovati takmičenju

Pobednicima, prvom i drugom biće pružena prilika da učestvuju na svetskim finalima: Intel®+UC Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge na Berkli Univerzitetu, Kalifornija, SAD sa svim pokrivenim troškovima.

Sektori koji imaju pravo učešća:

Samo oni biznis planovi koji čine celovitu upotrebu nove tehnologije, kao što su tehnologije u navedenim industrijiskim kategorijama, biće izabrani da učestvuju:

  • Poluprovodnici, Proizvodnja i Hardveri
  • Mobilni i Wireless
  • Digital Home i potrošačka elektronika
  • Maloprodaja i potrošački softveri
  • Softveri preduzeća i IT
  • Energetika i proizvodnja energije
  • Nanotehnologija
  • Biotehnologija

Ukoliko cilj tehnološke inovacije nije ograničen na gore pomenuto, planovi bez jakog tehnološkog fokusa neće biti izabrani da se takmiče.

Timovi koji imaju pravo učešća

Navedeni uslovi za apliciranje:

  1. Timovi treba da se sastoje od 3-4 čoveka
  2. Nacionalnost jedne od zemalja: Bugarska, Češka, Izrael, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Turska i Srbija.
  3. Da najmanje jedan član tima bude nediplomirani student, da je diplomirao ili ima doktorsku diplomu (PhD degree) (od ostalih: članovi fakulteta, preduzetnici, biznismeni)
  4. Da kompanija bude osnovana u jednoj od zemalja participanata

Trening

Konsultacije i trening su obezbeđeni za sve od strane organizatora i partnerskih organizacija u svakoj zemlji. Pošaljite e-mail u kom tražite individualne konsultacije ili treninge na sledeću adresu: ezekieva@bimtbg.com i bićete kontaktirani tokom narednog radnog dana.

Odbor za ocenjivanje (Jury)

Članovi ovog odbora su ugledni kapitalisti i drugi industrijski kao i stručnjaci za preduzetništvo.

Intel Capital postavlja Odbor za ocenjivanje.

Članovi odbora se biraju na osnovu sledećih kriterijuma:

  • Relevantno profesionalno iskustvo (biznis, konsalting i preduzetništvo)
  • Polje stručnosti (investitori, preduzetnici, advokati)
  • Geografska lokacija

Kriterijumi ocenjivanja

Glavne tačke na kojima će se fokusirati ovi kriterijumi su:

  • Uopšteno: Inovacije, jedinstvenost, praktičnost, strategija, iskustvo, konkurentne prednosti i biznis modeli
  • Tržište: veličina tržišta, rast, udeo, konkurencija i klijenti
  • Proizvodi/Usluge
  • Finansije i potrebe fondiranja

Kriterijumi ocenjivanja će biti takvi da se izabere najbolja biznis prilika sa najvećim i najboljim uticajem tokom razvoja nove tehnologije. Naglasak će biti stavljen na razvoj nastajanja i inovacione tehnologije proizvoda i usluga, koji imaju visoku verovatnoću generisanja značajne pogodnosti za sve deoničare, i investitore i šire sisteme industrije.

Odbor neće biti pristrasan prema planovima koji stvaraju najveći finansijski rezultat, ipak zahtev za ulazak jeste da predložene kompanije mogu postići pozitivan rezultat u okviru njihovog predloženog investicionog vremenskog okvira.

Poverljivost

Autori biznis plana će zadržati sva prava na plan u vezi sa njegovom upotrebom u svako doba, pre i nakon takmičenja, osim kako je navedeno u nastavku. Sve sudije tj. članovi odbora za ocenjivanje i administrativno osoblje će se složiti oko ne-otkrivanja materijala koji je podnet od strane participanata ovog takmičenja. Svi materijali će biti uništeni po završetku takmičenja, osim u slučaju nekog specifičnog dogovora.

Molimo Vas da imate na umu, sve javne sesije takmičenja, uključujuči usmene prezentacije i pitanje / odgovor sesije su otvorene za javnost. Pojedine i sve ove javne sesije mogu biti emitovane zainteresovanima putem medija koji uključuju radio, televiziju i Internet. Bilo koji podatak ili informacija o kojoj je raspravljano ili koja je objavljena na javnim sesijama od strane članova smatraće se informacijom koja će verovatno ući u javni domen. Timovi zadržavaju sva vlasnička prava.

Zvanični dokument sa pozivom za učešće i osnovnim informacijama

Templejt za izradu biznis plana

Slajdovi na temu izrade biznis plana

Sajt bugarskog instituta za menadžment i tehnologiju
Technology Entreprenuership Challange – Zvaničan sajt

Izvor: www.itdogadjaji.com