Home [njuz] Microsoft pomaže saradnju studenata iz Srbije sa kolegama iz sveta

Microsoft pomaže saradnju studenata iz Srbije sa kolegama iz sveta

35
0

 Danas je u prostorijama kancelarije Microsofta u Srbiji održana prva video konferencija između predstavnika Studentske unije Srbije i Svetskog omladinskog kongresa iz Kvebeka, Kanada. Tema video konferencije bila je saradnja između studentskih organizacija iz svih delova sveta, a za uključivanje svih učesnika slikom i zvukom korišćen je Microsoft RoundTable, uređaj koji obezbeđuje kompletan audio-vizuelni doživljaj sastanka „licem u lice“, bez obzira na lokaciju učesnika.

Ovaj razgovor studentskih organizacija Srbije i Kanade organizovan je u okviru obeležavanja 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

„Ovom video konferencijom promovišemo ciljeve definisane u Nacionalnoj strategiji za mlade – aktivniji život mladih i učešće u procesima donošenja odluka od značaja za mlade, kao i saradnju sa kolegama iz sveta, uz razmenu ideja i iskustava. Zahvaljujemo se Microsoftu što nam je ustupio prostor, potrebnu infrastrukturu i proizvode kako bi jednočasovna video konferencija sa našim kolegama iz Kanade protekla u što kvalitetnijoj i konstruktivnijoj atmosferi“, kaže Valentina Bošković, koordinatorka resora za međunarodnu saradnju u Studentskoj uniji Srbije, i dodaje: „Uz pomoć RoundTable rešenja prevazišli smo sve prostorne barijere i za vreme razgovora smo se osećali kao da su svi učesnici u jednoj prostoriji.“

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo pomogli Studentskoj organizaciji Srbije da kroz komunikaciju sa kolegama iz Kanade lakše dođu do novih ideja i razmene iskustva“, ističe Zoran Subić, menadžer akademskih programa Microsofta u Srbiji. „Misija Microsofta je da svim ljudima omogući da ostvare svoje potencijale. Koristeći informacione tehnologije, studenti iz Srbije se na ravnopravan način uključuju u svetsku akademsku zajednicu, gde najzad mogu da prikažu svoje kvalitete u najboljem svetlu“, dodaje Subić.

Microsoft RoundTable je uređaj za naprednu saradnju i komunikaciju, koji svim učesnicima u virtuelnom sastanku obezbeđuje interaktivno iskustvo sastanaka „licem u lice“ uz pomoć video i zvučne podrške. Zahvaljujući posebnoj kameri koja ima mogućnost rotacije za 360 stepeni i automatskog usmeravanja ka aktuelnom govorniku, RoundTable obezbeđuje potpuno uključivanje svih učesnika na sastanku, uz adekvatnu vizuelnu i zvučnu podršku. Zahvaljujući integraciji ovog uređaja sa Microsoftovim proizvodom Office Live Meeting učesnici u konverzaciji mogu u pozadini, putem računara, razmenjivati prezentacije i dokumente, kao i postavljati pitanja, a kompletan sadržaj konferencije je moguće snimiti za kasniju reprodukciju svima koji su je iz nekog razloga propustili.

RoundTable je samo jedan od elemenata Microsoftove platforme za komunikaciju nazvane Unified Communications, a koju čine i Office Communicator, Live Meeting, Exchange i brojni drugi proizvodi iz Microsoft Office familije.

Studentska unija Srbije (SUS) je krovna organizacija četiri univerzitetske i 60 fakultetskih unija, i punopravna je članica Evropske studentske unije od 2001. godine. Osnovana je 1998. godine radi predstavljanja obrazovnih, kulturnih i socio-ekonomskih interesa studenata na nacionalnom i evropskom nivou, pred svim relevantnim akterima u visokom obrazovanju.

Izvor:Personal magazin