Home [njuz] Nova pravila za studente i fakultete

Nova pravila za studente i fakultete

43
0

 Proces akreditacije koji je počeo krajem prošle godine i kroz koji treba da prođu i privatni i državni fakulteti, donosi brojne novine i za studente i za profesore – pre svega, veću javnost u radu i međusobno ocenjivanje. Fakulteti su obavezni da sve što rade kroz proces akreditacije postave na svoj sajt, čime će  informacije biti dostupnije studentima.

Kroz ankete takođe mogu zvanično da kažu kakva im je nastava i da je ocenjuju.

Podatak da je 30 odsto studenata položilo sve ispite u roku, ne zabrinjava, smatra profesor Vera Dondur, član akreditacione komisije.

"Prolaznost od trideset odsto još uvek je veća nego što je bila pre uvođenja ovog bolonjskog procesa i to mora da traje.

Zakonodavac je bio malo neoprezan insistirajući da već u prvoj godini na taj način bude urađeno.

To prosto nije moguće, jer taj proces nije moguće regulisati u jednoj školskoj godini," kaže za RTS profesorka Dondur.

Zato je predloženo da se broj bodova potrebnih za upis u naredne godine studija postepeno povećava.

Za komisiju je akreditacija fakulteta lakši posao nego što je bila akreditacija viših škola, mada upozoravaju da se do sada u ovom procesu nalaze uglavnom državni fakulteti i univerziteti.

Profesor Slobodan Arsenijević, predsednik komisije, smatra da privatnicima odgovara da što kasnije saznaju svoje prave kapacitete.

I dok su državni univerrziteti bili orijentisani na neka fundamentalna istraživanja, privatni su pokrivali segment, pre svega primenjenih nauka.

"Ti su jako oštri standardi. Morate da imate tačno definisan broj profesora po jednom studijskom programu", poseća profesor Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Konferencije univerziteta Srbije.

Kovačević je rekao i da privatni fakulteti nisu imali stalno zaposlene profesore i asistente, a da sa malim brojem asistenata suočavaju i privatni i državni fakulteti.

Kada proces akreditacije bude završen krajem juna 2009. godine, fakulteti i univerziteti moći će da upisuju samo ono što su dozvolili nacionalna komisija i nacionalni savet.

Izvor:RTS