Home [njuz] Noć muzeja

Noć muzeja

46
0

noc_muzejaČetvrta Noć muzeja biće održana 19. maja 2007. godine od 18 do 2 časa ujutro na preko 100 različitih muzejskih i galerijskih prostora u čitavoj Srbiji. Osim Beograda, ovoga puta učestvovaće i Novi Sad, Niš, Šabac i Valjevo. Zanimljivim programima pridružiće se i etno selo Sirogojno, gradski muzej u Somboru i Narodni muzej u Zrenjaninu. Noć muzeja u Beogradu nudi interesantne sadržaje u Etnografskom muzeju (A šta mi bi?), Muzeju primenjene (3 različita sadržaja), Pedagoškom muzeju, postavku Od princeze do kraljice u realizaciji Istorijskog muzeja Srbije i broijne druge sadržaje. U program će biti uključene i knjižare, u izlozima Knez Mihajlove biće organizovan poseban performans, manifestacija će biti upotpunjena muzičkim sadržajima, a prijatelj beogradske Noći muzeja biće MTS -Mobilna telefonija Srbije.

Tokom prve Noći muzeja ovu manifestaciju posetilo je više od 20.000 ljudi, dok je u drugoj bilo čak 70.000 poseta. Kada je Noć muzeja organizovana treći put, taj broj je skočilo na neverovatnih 160.000 poseta.

Veliki broj ljudi zainteresovanih za ovakav vid provoda u muzejima bio je dovoljan pokazatelj da je Noć muzeja stekla stalne posetioce i razlog da, do sada isključivo beogradska manifestacija, postane nacionalna. U oktobru prošle godine, zahvaljujući Ministarstvu kulture Francuske, domaća Noć muzeja zvanično se priključila i evropskoj Noći muzeja koju podržava i Savet Evrope, a 19. maja ova manifestacija biće održana u više od 40 zemalja Starog kontinenta.

http://www.nocmuzeja.org.yu