Home [njuz] Dijaspora vraća mlade stručnjake

Dijaspora vraća mlade stručnjake

38
0

 Ministarstvo za dijasporu i Savet stranih investitora započeli su zajednički projekat koji ima za cilj da vrati mlade i uspešne studente iz dijaspore u zemlju. Ovim projektom studentima je omogućena mesečna praksa i odlična referenca za kasniji rad.

U projekat su uključene vodeće srpske kompanije i banke, članice Saveta: „Delta", Unika osiguranje, „Japan tobako internešenel (JTI)", „Karlsberg", Erste banka i druge.

Studenti dobijaju mogućnost da steknu iskustvo i praksu u Srbiji, da se povežu sa svojim vršnjacima, ali i da prenesu znanja i veštine stečene u zemljama iz kojih dolaze, rekla je za Biznis Maša Mišić iz Ministarstva za dijasporu.
Projekat će se nastaviti

– Na taj način Ministarstvo za dijasporu nastoji da mlade stručnjake iz dijaspore uključi u rad kompanija u Srbiji i time im stavi do znanja da pripadaju svojoj zemlji. Sa realizacijom projekta krenulo se ove godine i očekujemo da se projekat raste svake naredne godine, kako po broju studenata, tako i kompanija koje učestvuju u projektu – rekla je Mišić.

Na konkurs se prijavljuju studenti iz dijaspore na završnim godinama studija i to tako što šalju CV zainteresovanim kompanijama u okviru kojih prolaze selekciju.

Mišićeva je dodala da će ove godine praksu dobiti oko 20 studenata, praksa traje mesec dana, a u pitanju su letnji meseci – jun, jul ili avgust, po izboru studenata. Letnji meseci nisu slučajno izabrani za praksu, već je to period kada ljudi iz dijaspore imaju najmanje obaveza i vreme uglavnom provode u Srbiji.
Student na praksi u JTI

U cilju promocije projekta, ministar Srđan Srećković primio je juče Nemanju Pucarevića, našeg studenta ekonomije iz Njujorka, koji se u okviru projekta povratka mladih stručnjaka nalazi na praksi u Beogradu.

Prilikom susreta ministar je Pucareviću uručio zastavu Republike Srbije, za rezultate postignute u sprovođenju projekta za povratak mladih stručnjaka iz dijaspore i njihovo učešće u radu kompanija u otadžbini.

Pucarević, koji studira ekonomiju u Sent Frensis koledžu u Njujorku, trenutno se nalazi na praksi u kompaniji JTI.

Tim povodom, ministar je rekao da je uključivanje mladih stručnjaka iz dijaspore u rad kompanija u Srbiji korak ka donošenju odluke da se sa konkretnom radnom ponudom vrate u domovinu i započnu profesionalnu karijeru.

– Cilj Ministarstva za dijasporu je da omogući našim mladim ljudima perspektivu u domovini i povrati poverenje u domaće institucije – rekao je Srećković.

Izvor:BPN