Home [njuz] Žele znanje, ne kuvanje kafe

Žele znanje, ne kuvanje kafe

40
0

 Gotovo svi studenti u Srbiji zainteresovani su da prođu praksu u nekoj firmi, ali tek svaki treći je zaista i bio na praksi, dok svega tri odsto studenata to ne zanima, pokazuju rezultati istraživanja internet sajta znanje.infostud.com, u kome je učestvovalo 1.357 posetilaca rubrike za usavršavanje mladih.

Prema ovom istraživanju, osnovni motivi mladih za praksu su sticanje korisnog iskustva, znanja i uvida u to kako firme funkcionišu, dok se mnogo ređe pominje sticanje radnih navika, preporuke ili prosto stavke koja će se staviti u biografiju.
Međutim, izgleda da postoji razlika između toga šta bi želeli da steknu kroz praksu i toga šta misle da će zapravo dobiti, jer 58 odsto studenata smatra da su one loše organizovane, pošto ne postoji svest o njihovom značaju ili se sve svodi na "donošenje doručka i kuvanje kafe". Oko 17 odsto ispitanika ne zna šta da očekuje u pogledu kvaliteta prakse, ali, ipak, većina onih koji su bili na praksi zadovoljni su efektima, tako da se nameće utisak da je najbolji savet mladima da odu, vide, pa će verovatno nešto i naučiti.
A kako doći do prakse? Sudeći po anketi, preko polovine onih koji su bili na praksi išli su jer je ona na njihovom fakultetu obavezna, dok se svaki peti ispitanik sam snašao i pronašao firmu za praksu. Manji je broj onih koji su na praksu išli u organizaciji fakulteta ili su se obratili studentskim i nevladinim organizacijama. Najpopularnije su prakse u vidu jednomesečnog boravka u firmi ili poseta kompaniji jednom nedeljno tokom studija, a strane firme su ocenjenje kao otvorenije za primanje studenata nego domaće.

Izvor:Danas