Home omladinska politika KA PREDLOGU AKCIONOG PLANA….

KA PREDLOGU AKCIONOG PLANA….

63
0

 Ministarstvo omladine i sporta, uz tehničku pomoć i podršku misije OEBSa u Srbiji, organizovalo je na Paliću od 3. do 5. jula konferenciju „Ka Akcionom planu“, čija je glavna tema bila pregled dosadašnjih rezultata rada na izradi Predloga akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade, u cilju usklađivanja i harmonizacije dokumenta. Na konferenciji su bili prisutni koordinatori svih tematskih grupa, predstavnici resornih Ministarstava koji čine Radno telo Vlade Republike Srbije za izradu Predloga akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade, predstavnici Ministarstva omladine i sporta, kao i stručni konsultanti, angažovani za rad na određenim delovima  Predloga akcionog plana i harmonizaciji celog dokumenta.
 
Ministarska omladine i sporta Snežana Samardžić Marković istakla je značaj Akcionog plana, koji treba da bude usvojen do 30. septembra 2008. godine.  Realizacija Akcionog plana za sprovođenje Strategije je predviđena za period od 2009. do 2015. godine. Ministarka je tom prilikom posebno naglasila potrebu poštovanja utvrđenih rokova za izradu Akcionog plana, koji treba da precizira koja insitucija je odgovorna za sprovođenje određenih delova Strategije, na koji način i u kom roku.
Osvrnuvši se na prethodni rad u procesu donošenja i usvajanja Nacionalne strategije za mlade ministarka je rekla da smo već učinili nemoguće, time što je Strategija donesena i usvojena u tako kratkom roku, i da će podjednako brz i kvalitetan rad odlikovati i proces izrade Akcionog plana, koji će zadovoljavati i željene evropske standarde.
 
Učesnicima se obratila i Henelore Valier, šefica odeljenja demokratizacije Misije OEBSA u Srbiji, ocenivši da je rad na dokumentu koji će omogućiti implementaciju Nacionalne strategije za mlade veliki korak napred za Srbiju u njenom procesu dalje demokratizacije.
Na konferenciji su učestvovale i Ivana Kovačević, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta i Kristina Dejvis,viša savetnica za pitanja nacionalnih manjina OEBS.
Tokom konferencije  konretizovan je i predlog institucionalnog okvira u omladinskoj politici kojim se definišu tela i institucije koje neposredno učestvuju u kreiranju i sprovođenju omladinske politike na svim nivoima. Definisana je konačna struktura dokumenta, kao i vremenski okviri za izradu konačne verzije Predloga akcionog plana.