Home [stipendije] Skauti iz SAD merkaju naše mlade košarkaše

Skauti iz SAD merkaju naše mlade košarkaše

105
0

 Oko 40 mladih košarkaša odmerilo je juče svoje snage na treningu koji su posmatrali poznati američki treneri i skauti. Neki od njih su već započeli sportsku i akademsku karijeru u Americi, dok neki tek treba da okušaju svoju sreću na Zapadu.

Mladi košarkaši u Ameriku stižu zahvaljujući svom talentu i uz pomoć agencije „Pro Futuro Sports”. Ona se bavi promocijom, savetovanjem i pružanjem pomoći mladim sportistima u traženju sportske stipendije u nekoj od srednjih škola, koledža i univerziteta u Americi gde postoji sistem obrazovanja koji sportistima omogućava da u isto vreme treniraju, igraju u timu i školuju se.
Jedan od njih, Dražen Zlovarić (19) košarku igra već 10 godina, a u Americi je dve godine na Univerzitetu Džordžija.
– Trenutno sam među 20 najboljih krila. Proputovao sam pola Amerike i savetovao bih svima koji žele da se bave sportom i da ujedno i studiraju, probaju to da ostvare na ovaj način – kaže za „24 sata” Dražen.
Oni koji su otišli kažu da im je najteže to što moraju da se odvoje od porodice, ali su svesni da zarad svog cilja nešto moraju da žrtvuju.
Stefan Peruničić (19) tek treba da donese odluku koju će od tri ponuđene stipendije izabrati.
– Želja mi je da igram u NBA ligi što je teško ali ne i nemoguće. Voleo bih da studiram ekonomiju i teško mi je da se odlučim za neku od ponuda. Put u Ameriku me pomalo i plaši, ali imam brata koji je već dve godine tamo tako da me on savetuje – najavljuje planove Stefan.
Lazar Milinković će sa svojih 19 godina najverovatnije postati pomoćni trener.
– Moj drugi i ja bili smo prvi internacionalni studenti na Univerzitetu Mountain Stote gde studiram biznis. Košarku sam igrao 10 godina i sledeće godine bi trebalo da postanem pomoćni trener. Kad dobijem diplomu, moći ću da biram da li da ostanem trener ili da radim nešto drugo – priča Lazar.

Samo najbolji sportisti dobijaju punu stipendiju
Da bi uopšte stigli do Amerike, sportisti treba da ispune sportske i obrazovne kriterijume tamošnjih škola. „U zavisnosti od potrebe za određenom pozicijom u timu i kvaliteta sportiste, njegov profil se šalje trenerima. Potrebno je i da stipendisti univerziteta polože određene testove jezika i znanja. Na kraju, glavnu reč daju trener ekipe i škola”, kaže Marko Vulović, jedan od vlasnika „Pro futuro sports”. Samo najbolji sportisti dobijaju punu stipendiju. Oni manje kvalitetni moraju da doplate izvesnu sumu. Kada obezbede stipendiju, dobijaju sve što im je potrebno: smeštaj, hranu, knjige, sportsku opremu…

Izvor:24 sata