Home [njuz] Počela podela indeksa

Počela podela indeksa

50
0

 Budući akademci koji su položili prijemni ispit za upis u prvu godinu studija počeli su junu da se upisuju na željene fakultete. Visokoškolske ustanove do 15. jula treba da završe upisivanje novih studenata, ali će brucoši na većini fakulteta dobiti indekse do kraja ove sedmice.

Dokumenta koja je potrebno pripremiti jecu originalna svedočanstva iz srednje škole, diploma o položenom maturskom ispitu, izvod iz matične knjige rođenih, dva ŠV obrasca, indeks, dve fotografije, kao i dokaz o uplati za samofinansirajuće studente. Na većini fakulteta Novosadskog univerziteta, novi studenti za troškove upisa treba da izdvoje od 4.500 do 6.300 dinara.

Zaposleni na fakultetima opominju brucoše da se pridržavaju rasporeda upisa i da obavezno dođu na prozivku. Akademci koji ne dođu u tačno određeno vreme, rizikuju da izgube pravo na upis, a umesto njih biće primljen sledeći kandidat na rang-listi.

Najveće interesovanje bilo je za indekse nekog od beogradskih fakulteta, odnosno prijavilo se oko 4000 više kandidata nego što ima slobodnih mesta – za 15.084 indeksa konkurisalo je 19.000. Najviše svršenih srednjoškolaca želelo je da bude student fakulteta bezbednosti, fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, farmaceutskog, stomatološkog, medicinskog fakulteta i fakulteta organizacionih nauka. Ipak, na pojedinim fakultetima, na primer mašinskom, rudarsko-geološkom, poljoprivrednom, fakultetu veterinarske medicine, ostalo je mesta i za septembarski upis.

Kvote su premašene i na Novosadskom univerzitetu za 22 odsto. Mesta je ostalo na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, Pedagoškom, Ekonomskom u Subotici. U Novom Pazaru ima mesta na Fakultetu tehničkih nauka, na Kragujevačkom univerzitetu još oko 200 brucoša može se upisati u septembru, a u Nišu ih je 570.

Na fakultetima Univerziteta u Prištini popunjeno je oko 45 odeto mesta. Fakulteti će 31. juna oglasiti drugi konkursni rok, a kandidati će podnosit dokumenta i polagati prijemni ispit od 1. do 5. septembra.

Izvor:Blic