Home [njuz] Nema konobara i kuvara

Nema konobara i kuvara

42
0

 Nakon završene srednje škole smera za kuvare i konobare niko se ne prijavljuje Nacionalnoj službi za zapošljavanje koja ima stalno otvoren konkurs za konobare, kuvare i mesare. Gde odlaze konobari? Nezvanično, oko 70 odsto radi neprijavljeno po kafićima, deo je nastavio školovanje dok su ostali u potrazi za boljom zaradom promenili zanimanje.

Posle Sremske Mitrovice, Inđija je na drugom mestu po broju nezaposlenih u Sremskom okrugu. Doduše, taj broj se polako smanjuje i trenutno ima 5.792 nezaposlenih. Nesklad između ponude i tražnje na tržuštu odavno je uočen pa su otvoreni novi smerovi u Srednjoj školi „Dr Đorđe Natošević“ poput smera za kuvare i konobare koji je do sada iznedrio devet generacija.
Na ove smerove se javlja duplo više osnovaca nego što je planirano upisom, ali kad završe trogodišnje školovanje oni jednostavno „nestanu“.
Po broju kafića i ugostiteljskih objekata Inđija je poznata i van Sremskog okruga, pa konobarima nije problem da se zaposle u jednom od 136 kafića i 64 restorana. Javna je tajna da oni koji žele da u startu više zarade, što je svojstveno mladima, obično ostaju neprijavljeni i rade na crno, dok uredno prijavljeni kojih je daleko manje, imaju manju zaradu. Bakšiš je dopunski izvor prihoda.
– Ne postoji zakonska obaveza da se po završetku školavanja mladi prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje niti postoji obaveza poslodavca da do radnika dolazi preko ove službe. U ovoj godini imali smo na evidenciji samo jednog konobara i jednog kuvara, a potražnja je daleko veća, kaže Vesna Vasić, koordinator Nacionalne službe za zapošljavanje u Inđiji.

Ko želi da radi, posla ima
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da posla ima za one koji žele da rade ali je dosta i onih koji su na birou a kojima posao nije preka potreba i navode najsvežiji primer. Inđijska firma „Eskimo produkt“ želi da zaposli 60 radnika za rad u hladnjači, obezbeđen je topli obrok, pauza od deset minuta na svakih sat vremena, međutim, javilo se tek nekoliko od 60 potrebnih radnika.

Izvor:Blic