Home [njuz] Tesno u internatima

Tesno u internatima

56
0

 SREDNJOŠKOLCI koji su zbog obrazovanja morali da promene grad u kojem žive, od ponedeljka će konkurisati za mesto u nekom od 63 učenička doma u Srbiji. Dokumentaciju će moći da predaju u naredne dve nedelje, a u internatima kažu da će prijave primati čak i vikendom. Za sve đake koji žele da dobiju smeštaj nema dovoljno mesta, pa će i ove godine jedan od 10.711 kreveta uspeti da dobiju samo najbolji učenici.

Za smeštaj i ishranu u domu roditelji srednjoškolaca do sada su izdvajali po 3.000 dinara mesečno, a kako kažu u Ministarstvu prosvete, ta cena neće se menjati ni u narednoj školskoj godini.
Direktor Doma učenika srednjih škola "Brankovo kolo" u Novom Sadu, Jakov Kišjuhas, kaže da u ovoj ustanovi ima mesta za 430 đaka, ali da se svake godine javi bar 600 zainteresovanih. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne, a učenici su podeljeni po vaspitnim grupama, u zavisnosti od škola za koje su se odlučili.
Nema dovoljno mesta ni u Domu učenika u Nišu, gde, osim 270 đaka iz redovnih škola, primaju i 40 dece sa posebnim potrebama.
– Svake godine "ispod crte" ostane pedesetak đaka – priča direktor Milivoje Mitić. – Veliki je pritisak, jer nema dovoljno prostora, a dolaze deca iz okolnih opština. Problem sa nedostatkom mesta imaju i u Vranju, Leskovcu, Zaječaru i Kraljevu. Da bismo smestili svu zainteresovanu decu u Srbiji, trebalo bi izgraditi još desetak internata, jer 30 odsto njih ne uspe da dobije krevet.
Učenici koji će se obrazovati u Kikindi trebalo je do septembra da dobiju nov dom, ali radovi u internatu nisu završeni, pa će i ove jeseni biti mesta samo za 58 đaka i 50 studenata. Kapacitet novog objekta, koji tek treba da se "uglanca" i opremi nameštajem, biće još 100 školaraca i 50 akademaca, ali će biti spreman tek za sledeću generaciju.
Đaci koji budu smešteni u domovima, osim života sa cimerima, moraće da se naviknu i na poseban ritam radnog dana i rano ustajanje. Buđenje je već u šest časova, a vreme do pola sedam predviđeno je za ličnu higijenu i higijenu prostorija. Sledi doručak, a za one koji idu popodne na nastavu, u osam počinje učenje, koje traje do 11 časova. Ručak je u 14.30, a večera u 18.30. Na spavanje se ide u 22 časa. Međutim, nije sve samo u učenju. Đaci imaju dovoljno vremena i za sportske aktivnosti, rekreativne, zabavne programe i druženje.

DIPLOME POMAŽU
DA bi dobili svoj krevet u internatu, đacima mogu da pomognu i diplome i ostale dobijene nagrade sa učešća na takmičenjima u ovim ustanovama ili u školi. Ukoliko je učenik već bio smešten u domu, mora da priloži i dokaz o izrečenim disciplinskim merama, ili lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju.
Za učenike prvih razreda srednjih škola pravila su malo drugačija, pa oni moraju da predaju svedočanstvo ili overenu fotokopiju svedočanstva o završenoj osnovnoj školi i potvrdu da je kandidat primljen kao redovan učenik u prvi razredsrednje škole.

Izvor:Novosti