Home [zabavnik] Deca ne vole školu, ali vole seks

Deca ne vole školu, ali vole seks

49
0

 Hrvatski učenici ne vole školu, izbegavaju doručak, nerado jedu voće i povrće, ne peru zube redovno, ali zato sve više vremena provode u igranju kompjuterskih igrica, sve ranije i sve češće izlaze uveče, sve ranije pale prvu cigaretu, probaju alkohol i imaju prva seksualna iskustva.

Hrvatski školarci od 11 do 16 godina prednjače pred evropskim vršnjacima u porocima.

Ovakvu sliku hrvatske dece dalo je jedno međunarodno istraživanje sprovedeno u 41 zemlji Evrope i u SAD, čiji su rezulatti objavljeni na sajtu www.net.hr.

Istraživanjem je obuhvaćeno 200.000 dece od 11, 13 i 15 godina, dok je u Hrvatskoj ispitano oko 5.000 dece u ranoj adolescenciji.

Hrvatska se najbolje plasirala po školskom uspehu dece, zauzevši drugo mesto na lestvici, odmah iza Makedonije. Među najboljima je i u odnosu na porodično okruženje, jer je gotovo 90 odsto dece u porodicama sa oba roditelja.

Trećina dece u Hrvatskoj smatra da su opterećeni školom, a tek svako deseto dete kaže da voli školu.

Samo u Estoniji škola je među decom omraženija nego u Hrvatskoj. Po učestalosti nasilnog ponašanja među decom Hrvatska je na 26. mestu, a najmanje je nasilja u školama u Skandinaviji.

Prehrambene navike hrvatskih školaraca vrlo su loše i svrstavaju Hrvatsku na nisko 30. mesto.

Tek svaki treći školarac svakog dana jede voće i povrće, a sve su im draži industrijski sokovi. Takođe, tek svaki drugi učenik pere zube najmanje dvaput dnevno, a 15 odsto dečaka uopšte ne pere zube svaki dan.

U Češkoj i Švedskoj, na primer, urednu naviku pranja zubi ima 90 odsto dece.

Hrvatska je na petom mestu po konzumiranju televizije i kompjuterskih igrica.

Svaka druga devojčica od 15 godina nije zadovoljna svojim izgledom i želi da smrša, a 16 odsto devojčica optimalne težine već je na dijeti.

Iako su porodično okruženje i komunikacija s roditeljima, prema istraživanju, dobri, deca u Hrvatskoj prednjače nad evropskim vršnjacima u svim porocima.

Tako su po broju popušenih cigareta među osnovcima na 10. mestu, po broju popijenih čaša alkohola na petom, a po opijanju 15-godišnjaka na sedmom mestu.

U rapidnom je porastu učestalost ranih seksualnih odnosa, koja je kod devojčica mlađih od 16 godina u poslednje četiri godine porasla sa 10 na 17 procenata.

Izvor;B92