Home [njuz] Loša prolaznost zbog loših udžbenika

Loša prolaznost zbog loših udžbenika

43
0

 Preobimni studijski programi, neprilagođenost nastavnika bolonjskom načinu studiranja i neodgovarajući udžbenici su osnovni uzroci slabe prolaznosti studenata na ispitima – pokazala je anketa Prosvetnog pregleda i agencije Ipres, koju prenosi Tanjug. Prema istraživanju sprovedenom krajem maja među 963 studenta Univerziteta u Beogradu, gotovo 24 odsto anketiranih smatra da je preobiman program najveća prepreka boljoj prolaznosti, dok 21,3 odsto njih da je uzrok tome neprilagođenost nastavnika novom načinu studiranja.

Na trećem mestu studenti su naveli neadekvatne udžbenike (20,2 odsto), a među uzrocima loše prolaznosti su i nedovoljna komunikacija profesora i studenata, preoštri kriterijumi pri polaganju ispita, navedeno je u anketi.

Više od 40 odsto studenata smatra da studijski program treba uskladiti sa praksom zanimanja za koje se obrazuju, dok je njih 21,1 odsto mišljenja da programe moraju da prate odgovarajući udžbenici, a nešto manje od 20 odsto ispitanika smatra da praktična obuka i vežbe moraju biti osnov svakog programa.

U školskoj 2007/08. godini tek nešto više od 20 odsto beogradskih studenata prve godine upisalo je drugu godinu bez ijednog prenetog ispita. Oko 42 odsto akademaca je krenulo u drugu godinu sa jednim ili više nepoloženih ispita, dok su svi ostali obnovili godinu.

Prema zvaničnoj statistici, u Srbiji je tek oko sedam odsto građana sa fakultetskom diplomom.

Izvor: Glas javnosti