Home [njuz] MOGUĆNOST ZAPOSLENJA PREKO STUDENTSKE ZADRUGE

MOGUĆNOST ZAPOSLENJA PREKO STUDENTSKE ZADRUGE

36
0

 Da li su studenti voljni da pored studiranja rade, kakvi poslovi su im na raspolaganju i da li su izbirljivi ili rade sve što im se ponudi, proverili smo u Studentskoj zadruzi "Sajam". – Trenutno ima 1.500 prijavljenih, a do kraja godine očekujemo da ćemo imati preko 2.000 članova. Ni u jednom trenutku nemamo više od 100 zaposlenih, osim kada su sajmovi, tada se nađe posao za oko 400 naših članova – rekli su nam u ovoj zadruzi.

– Studenti ne mogu da konkurišu za određeni posao, ali mogu da biraju kada ih pozovemo i saopštimo da smo im pronašli posao, tako da ne moraju da ga prihvate – izjavio je Predrag Rosić u ime SZ "Sajam" i objasnio da studenti nisu probirljivi i prihvataju gotovo sve što im se ponudi, jer ni jedan od poslova nije težak, nebezbedan ili fizički naporan.

– Presudna im je uglavnom satnica koja se kreće od sat vremena do 10 sati, kao i cena po satu koja obično iznosi od 110 do 200 dinara po satu, osim za rad na Sajmu, kada ide i do 50 evra. Mi stojimo iza njih i ne dozvoljavamo da im poslodavac ne plati, čak se dešavalo da je toliko zadovoljan kako su obavili posao, pa im plati duplo, a bilo je slučajeva da zarade i četiri puta više – izjavio je Rosić i dodao da zadruga sarađuje sa oko 500 firmi, a njihove usluge traže i građani, pretežno oni stariji i da su uglavnom u pitanju selidbe.

Niko od članova zadruge nema neku posebnu prednost, ali su nam zaposleni u studentskoj zadruzi ispričali da u slučaju da je nekoj firmi hitno potreban radnik, znaju ko je dobar radnik, uvek raspoložen i slobodan da radi.

– Situacija se promenila, nekada su devojke lakše nalazile posao, a sada se nudi više poslova za muškarce, kao što su prodaja i cepanje karata na ulazu ili obezbeđenje tokom sajmova, ali i prenošenje nameštaja, slaganje arhiva, utovar, istovar i pakovanje, koji se traže cele godine, dok je za devojke jedina ponuda da dele letke ili unose podatke u računar, te da na Novosadskom sajmu rade na informacijama ili kao hostese – kazao je Rosić i naglasio da se potražnja menja svakog dana, u toku jednog dana moguće je da se ne javi ni jedna firma, a ima dana kad zadruga pošalje i oko 30 "zadrugara" na posao.

Kako do posla?

Postoje tri kategorije građana od 15 do 30 godina, kojima studentska zadruga može da pronađe posao. U prvu grupu spadaju učenici stariji od 15 godina i za prijavu im je potrebna lična karta ili izvod iz Matične knjige rođenih ili zdravstvena knjižica. Studenti uzrasta do 26 godina vode se kao druga grupa i potrebna im je lična karta, indeks i potvrda sa fakulteta. Građani starosti od 26 do 30 godina, studenti ili nezaposlena lica koja su završila srednju školu mogu konkurisati uz ličnu kartu i radnu knjižicu, a studentska zadruga je ovim članovima dužna da obezbedi zdravstveno osiguranje.

– Pripadnici poslednje kategorije su i najnepovoljniji za poslodavca, ali s druge strane, oni traže poslove na duže vreme, dok studenti nemaju vremena zbog obaveza na fakultetu, pa zahtevaju poslove od nekoliko sati ili nekoliko dana, tako da ima preduzeća kojima je baš ovaj tip radnika potreban – poentirao je Rosić.

Treba reći i da Zadruga ne proverava sposobnosti kandidata, već to čini poslodavac, a ponekad ih i obučava ako je potrebno. Posao koji Zadruga obezbedi moguće je obavljati najviše 120 dana u toku jedne godine, a više informacija može se dobiti na telefon 466-767.

Izvor:Dnevnik