Home [njuz] Počinju prijemni ispiti

Počinju prijemni ispiti

56
0

 Svršeni učenici osnovnih škola koji su konkurisali za upis filološke i matematičke gimnazije, u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, kao i za obrazovne profile iz oblasti umetnosti, od danas do ponedeljka će polagati prijemne ispite.

U muzičkim i baletskim školama prijemni će biti održani od 2. do 4. juna. Škole će veoma brzo objaviti preliminarne rezultate, a učenici koji budu nezadovoljni mogu 5. juna da podnesu prigovor komisiji u srednjoj školi u kojoj su konkurisali. Do 9. juna škole su obavezne da objave konačne rezultate, a tog dana primljeni kandidati će se i upisivati.
Prema podacima Ministarstva prosvete, za 260 mesta u matematičkim gimnazijama prijavilo se 347 učenika, u filološkim gimnazijama je za 594 mesta konkurisalo 764 kandidata, a u umetničkim školama za 690 slobodnih mesta boriće se 920 kandidata. U baletskim školama konkurisalo je 102 učenika, a biće upisano 96, dok je želju da pohađa muzičke škole izrazilo 1.146 svršenih osnovaca, a mesta ima za njih 1.108.
Već po tradiciji, najveće interesovanje vlada za beogradske: Matematičku (187 prijavljenih, 100 slobodnih mesta) i Filološku gimnaziju, kao i za obrazovne profile u Školi za dizajn i tehnoart.

Izvor:Danas