Home [zabavnik] Štalu zamenili za kompjuter

Štalu zamenili za kompjuter

55
0

 Želeći da naši poljoprivrednici što pre uhvate korak sa evropskim farmerima koji se podjednako uspešno bave proizvodnjom hrane i knjigovodstvom, resorno ministarsto i Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada pokrenuli su obuku za vođenje računovodstva preko računarskih programa.

Tako je 12 poljoprivrednika iz kikindske opštine rešilo da svakodnevne naporne poslove na njivi ili štali delimično podredi informatičkoj obuci i radu na računaru. Nakon završenog kursa, biće obučeni za samostalno vođenje računovodstva. Pod nadzorom stručnjaka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta obuka se obavlja u Poljoprivrednoj stanici Kikinda:

– Nije jednostavno ali će mi pomoći da ovaj posao više ne obavljam peške – uz pomoć olovke i papira. Kompjuter to radi mnogo brže, efikasnije i jednostavnije. Na taj način stećiću pravi uvid u poslovanje gazdinstva – kaže Goran Mikalački iz Bašaida.

Ovaj mladi farmer jedan jed od najvećih proizvođača mleka u kikindskoj opštini. Obrađuje 50 hektara plodne banatske crnice, drži 50 krava muzara i 25 steonih junica. Mikalački priznaje da samo uz dodatnu edukaciju ali i povoljne kredite njegovo gazdinstvo može da napreduje.

U Poljoprivrednoj stanici Kikinda se na sličnim kursevima informatički opismenilo više desetina paora. Oni sada mogu nesmetano da se upoznaju sa kretanjem na tržištu poljoprivrednih proizvoda i bez posrednika posluju što ih približava njihovim kolegama iz Evropske unije.

Izvor:Dnevnik