Home [njuz] U Srbiji šestina bez osnovne škole

U Srbiji šestina bez osnovne škole

47
0

 Prema podacima Zavoda za statistiku, više od 227.000 žitelja Srbije potpisuje se palcem, 126.127 građana Srbije završilo je od jednog do tri razreda škole, dok 898.847 stanovnika ima između četiri i sedam razreda osnovne škole.
Rezultati testova čitanja u Srbiji pokazali su da je 40 odsto onih koji se izjasne kao pismeni, u stvari, nepismeno, dok je na testu pisanja taj procenat još veći.

Procenat nepismenih u čitavoj Evropi je 1,5 odsto, a u Sloveniji ima oko 0,6 odsto nepismenih.

Više od polovine odraslih građana Srbije je, kada je o stepenu obrazovanja reč, u rasponu od nepismenih do nesvršenih srednjoškolaca – 3,5 odsto stanovništva je nepismeno, 6,5 odsto ljudi nikada nije išlo u školu, 22 odsto državljana nema kompletno osnovno obrazovanje, a 24 odsto Srba nema završenu srednju školu.

Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se za poslednjih 15 godina smanjio broj visokoobrazovanih, danas sedam odsto građana ima fakultetsku diplomu.

Godišnje u Srbiji ostane nepopunjeno 10.000 slobodnih mesta u srednjim školama, iako je to školovanje besplatno, a prema procenama, kapaciteti 15 raspoloživih škola za obrazovanje odraslih tek za 150 godina mogli bi da opismene nepismene i polupismene.

Srbija, sa oko 3,8 odsto bruto nacionalnog dohotka odvojenog za oko pola miliona đaka, spada među zemlje s najnižim izdvajanjem za obrazovanje u Evropi.

U većini evropskih zemalja ta izdvajanja su dvostruko veća.

Izvor:B92