Home [konkursi] Želite da postanete astronaut?

Želite da postanete astronaut?

48
0

 Prvi put u skoro dve decenije, Evropska svemirska agencija traži nove astronaute. Konkurs će na internetu biti raspisan 19. maja, a očekuje se više od 10.000 prijava."Ako ste radoznali, optimista koji je, u najboljem smislu te reči, spreman na avanture i hoće da nauči više o svetu ali i samom sebi – onda imate osobine koje tražimo" kaže šef odeljenja za astronaute Gerhard Tilee. Konkurs je otvoren za pripadnike oba pola, iz 17 zemalja članica Agencije. Posle prvog kruga selekcije, kandidati će biti detaljno medicinski ispitani, po pitanju fizičkog i psihičkog zdravlja, i u najuži krug ućiće oko 40 ljudi.

"Budući astronauti moraju imati sklonost ka nauci, odličnu fizičku kondiciju, moraju znati strane jezike, najviše engleski i ruski, i moraju da budu timski igrači" otkriva za "Dojče vele" jedan od najpoznatijih nemačkih astronauta, Tomas Rajter.

Kandidati, starosti od 27 do 37 godina, ne moraju biti sportisti.

"Kondicija je važna. Ne možemo ništa da uradimo sa slabićima, ali preterana 'nabildovanost', na primer, može da napravi problem sa mikrogravitacijom" objašnjava šef medicinske službe Folker Daman.

Ova profesija nosi uzbuđenja, ali i rizike. Plata je, za evropske prilike, prosečna, tako da novac ne predstavlja glavni motiv. Do proleća 2009. biće odabrano četvoro novih astronauta. Njihova dalja obuka trajaće tri godine.

Savet profesionalaca je – svakako pokušajte.

"Prijavite se na konkurs! Dajte sve od sebe, iskusićete nešto što se ne može uporediti sa dosadašnjim iskustvima" kaže Rajter.

(MONDO)