Home [njuz] Iz Srbije bi otišlo 78 odsto akademaca

Iz Srbije bi otišlo 78 odsto akademaca

38
0

 Velika većina beogradskih studenata trajno bi napustila Srbiju čim diplomira. Čak 78 odsto akademskih građana, koje je ovih dana na državnim fakultetima u prestonici anketirala „Marketing radionica“, nema dilemu ići ili ostati, nego bi kofere spakovala zbog lošeg životnog standarda, boljeg nastavka školovanja, korupcije, nepostojanja pravih vrednosti, političke nestabilnosti, nedovoljno kulture…

Najviše zamerki studenti imaju na rad studentskih službi, potom na nastavni program, pa na kvalitet predavanja, dok su najbolje prošli profesori koji su dobili ocenu 3,2 (na skali od jedan do pet).
Među 1.200 anketiranih visokoškolaca sa državnih fakulteta, 43 procenta veruje da privatni fakulteti nisu u prednosti, međutim, njih 57 odsto nabrojalo je različite prednosti privatnog studiranja: bolji uslovi, više praktičnog znanja, lakši upis, lakši i brži dolazak do diplome.
Na pitanje koji su faktori u današnjoj Srbiji presudni za nalaženje adekvatnog zaposlenja, tek 14 odsto ispitanika odgovorilo je – fakultetska diploma. Petina misli da su krucijalne lične sposobnosti, a 11 procenata opredelilo se za političku pripadnost. Daleko ispred svih jeste – veza, koja je pobrala celih 38 odsto studentskih glasova!
Da nisu apolitični, pokazali su rangiranjem političkih stranaka i aktuelnih koalicija. Najviše poštovalaca, 35 procenata, ima koalicija okupljena oko DS, sledi SRS sa 13 odsto glasova, LDP (devet odsto), DSS i NS (osam odsto), SPS (jedan odsto). Manje od jednog procenta pristalica imaju SPO, PUPS i ostali politički faktori.
Mišljenje akademaca je da su sportisti, „Egzit“, Guča i „plazma keks“ najadekvatniji brendovi Srbije. Trećina njih zna za primer korupcije na svom fakultetu. Ulaskom u EU, Srbija bi više dobila nego izgubila stav je 59 procenata anketiranih studenata, ali 26 odsto njih nema mišljenje o tome.

Ov„Blic“ najčitaniji
Najgledanija TV je B92 sa 30 odsto glasova, slede RTS (20 procenata) i „Pink“ (14 odsto), dok su najčitanije novine „Blic“ (30 odsto), „24 sata“ (26 odsto), „Novosti“ (13 odsto), „Politika“ i „Press“ (po osam odsto), „Kurir“ (četiri odsto).

Koji su faktori presudni za nalaŽenje odgovarajućeg zaposlenja?

Privatne veze     
38%

Lične sposobnosti     
19%

Fakultetska diploma     
14%

Politička pripadnost     
11%

Ostalo     
17%

Izvor:Blic