Home [zabavnik] Španac koji je je voleo studiranje

Španac koji je je voleo studiranje

43
0

 Španac Hose Luis Iborte Bake život je doslovno proveo studirajući pošto je od 19. do 82. godine stekao 13 univerzitetskih diploma, uključujući tri doktorata, piše dnevnik "El mundo".Iborte, koji danas ima 82 godine, prvu diplomu stekao je sa 19 godina na Filozofskom fakultetu, a poslednju, iz humanističkih nauka, pre mesec dana.
U međuvremenu, ovaj žitelj Saragose diplomirao je korporacijsko pravo, geografiju i istoriju, istoriju umetnosti, medicinu i hirurgiju, engleski, francuski, nemački, španski, hebrejski i klasičnu filologiju.

– Spavam samo četiri sata dnevno – kaže Iborte, koji je radio kao advokat, bankarski službenik i univerzitetski dopisni profesor.
– Pravo sam studirao jer me je na to naterao otac, ali moja prava vokacija uvek su bile humanističke nauke.

Kada je imao 73 godine, upisao je medicinu. Tu odluku doneo je nakon što ga je prekorio jedan lekar rekavši mu da ne komentariše njegove dijagnoze dok i sam ne završi medicinu.
– Tri i po godine kasnije, poslao sam mu za Božić kopiju diplome medicinskog fakulteta – istakao je ovaj starac željan znanja, koji je sebi za naredni cilj postavio studiranje arapskog jezika.

– Što čovek više zna, sve više postaje svestan koliko, u stvari, još treba da uči.
Želim da epitaf na mom grobu glasi "U rukama imam knjigu".
Izvor: Građanski list