Home [njuz] Studenti zaratili zbog politike

Studenti zaratili zbog politike

34
0

 Studenti Nemanja Stamenčić, Simon Simonović i Makro Vasiljević podneli su ostavke na članstvo u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu (UB) zbog, kako su obrazložili, zloupotrebe Univerziteta u stranačke svrhe."Ne želimo da učestvujemo u radu parlamenta čiji je predsednik Nemanja Petrović 'odmrzao' svoju stranačku funkciju, a član parlamenta Marko Milutinović, inače student prorektor UB, se nalazi na listi koalicije DSS – NS Vojislav Koštunica", rekao je Stamenčić. Trojica studenata su aktivisti pokreta "Evropa nema alternativu" i kako su objasnili ne slažu se sa Milutinovićevim političkim delovanjem pod "kapom" Univerziteta, jer je on kandidat za narodnog poslanika te koalicije i kandidat za odboranika u Beogradu.

"Milutinovićevo lice smeši nam se ovih dana sa bilborda", rekao je Stamenčić, smatrajući da je poverenje koje su Milutinoviću i Petroviću ukazali studenti, iskorišćeno za ličnu promociju i promociju DSS-a na Univerzitetu.

Bivši članovi Studentskog parlamenta zatražili su i da Petrović i Milutinović podnesu ostavke, pošto je kako su naveli, očigledo da su "odmrzli" svoje stranačke funkcije.

U odgovoru na optužbe, Milutinović je podsetio da je njegovo pravo da se kandiduje i da bude biran, kao i da nijednim gestom nikada nije promovisao politiku na Univerzitetu, već tamo gde joj je mesto.

"Nikada se nisam obraćao studentima sa pozicije na kojoj sam u koaliciji i nisam pozivao svoje kolege da glasaju za DSS, rekao je Milutinović.

Predsednik parlamenta Nemanja Petrović, koji je "zamrzao" funkciju u članstvu DSS dolaskom na čelo parlamenta, izjavio je da su ostavke "veoma lepa vest" za sve studente UB, pošto su u pitanju delegati koji su najviše opstruirali rad parlamenta.

Svojim neradom i opstrukcijama nisu dozvoljavali da se na vreme reše mnogi studentski problemi, rekao je Petrović.

On je podsetio da se politikom treba baviti tamo gde joj je mesto, a ne na univerzitetu i ocenio da je potez trojice studenata upravo pokušaj da se politika prenese na univerzitet, jer je u toku predizborna kampanja za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Mandat trojici studenata koji su podneli ostavke trebalo je da traje do 1. oktobra.

(Tanjug)